torsdag 15 december 2011

Snabba limpan


Det är inte många recept som jag behållit sedan hemkunskapen på högstadiet. Jag har överhuvudtaget inte många bra minnen från de lektionerna. Min mamma hade redan lärt mig grunderna i matlagning och jag lärde mig inget nytt. Jag kände mig understimulerad och min lärare tyckte inte om att jag tog ut svängarna i köket. Dagens recept är ett av tre som jag fått med mig från hemkunskapen. Och det är ett bra recept. Enkelt, snabbakat och med alltid lyckat resultat. Det blir ett saftigt bröd med lite sirapslimpekaraktär. Och det tar bara 40 minuter från början till slut. Surdegens raka motsats och mitt panikbröd.
Snabba limpan

2 stycken

5 dl fingervarmt vatten eller mjölk
50 g jäst
0,5 dl sirap
1 tsk salt
1-3 tsk brödkryddor
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen i lite av det varma degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, sirapen, saltet, brödkryddorna och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. om du använder dig av degblandare, ska degen ej arbetas mer än 3 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till limpor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in plåten i ugnen och sätt ugnen på 225°C. Limporna ska alltså inte jäsa för gräddningen och plåten ska sättas in i en kall ugn. Grädda limporna i ca 30 minuter. Låt bröden svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Jättegod och snabb och lätt att göra. Dock hade jag tid och jäste limporna 30 minuter inom dem hamnade i ugnen. Perfekt!

    SvaraRadera