fredag 23 december 2011

Trio i sill

Så här dagen för dopparedagen, är julstöket i det närmaste över här. Under vecken som gått har jag kokat julgodis, bakat vörtbröd, trillat köttbullar, kokat gröt och lagt in sill förstås. Sillen är helig på julbordet. Jag brukar göra 3 olika sorter till julen. Senapssill, glasmästarsill och en joker. Årets joker blev en variant av Långbrosill, ett recept som Fredrik Eriksson tipsat om. Jag har provsmakat och den seglar upp som ny favorit. Otroligt krämig och god.

Det är inte försent att lägga in sill. Med Abbas 5-minuterssill kan du lägga in till och med på julafton, även om sillen blir som godast om den får chansen att dra över natten. Idag bjuder jag på mina favoriter och ämnar sedan njuta av julfriden!
Glasmästarsill

1 förpackning 5-minuterssill
10 cm purjolök
1 liten rödlök
1 morot
1 dl ättiksprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn, grovt krossade
4 vitpepparkorn
1 tsk gula senapskorn
3 kryddnejlikor

Häll ättiksprit, vatten, socker och kryddor i en kastrull och ge ett uppkok. Ställ lagen för att svalna. Skala moroten och slanta den tunt. Skiva purjolöken och rödlöken i tunna skivor. Skölj av sillen och skär i sneda bitar. Varva sill med grönsaker i en glasburk. Häll på den avsvalnade lagen och ställ kallt.

Senapssill

1 förpackning 5- minuterssill
0,5 dl skånsk senap
0,5 dl vanlig senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja
0,5 dl finhackad purjolök
2 msk finhackad dill
salt, svartpeppar
Blanda senap, farinsocker och vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under kraftig omvispning. Tillsätt purjolök och dill, smaka av med salt och svartpeppar. Skölj av sillen och skär i sneda bitar. Tillsätt till senapsblandningen och rör om väl. Ställ kallt.
Långbrosill

1 förpackning 5-minuterssill
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 msk skånsk senap
1 kokt ägg
1 dl picklesgrönsaker
1 msk finhackad dill
1 msk hackad gräslök
0,5 dl purjolök
salt, vitpeppar

Hacka picklesgrönsakerna och pujrolöken fint. Skär det kokta ägget i små tärningar. Blanda med crème fraiche, majonnäs, senap och örter. Smaka av med salt och peppar. Skölj av sillen och skär i sneda bitar. Tillsätt till blandningen och rör om väl. Ställ kallt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar