onsdag 7 december 2011

Saffransbullar med apelsin- och mandelmassefyllning

Efter att i många år bakar traditionella lussekatter med russin, kom jag och maken fram till att ingen av oss egentligen tycker om russin. Så därför har jag istället börjat baka saffranssnurror med god fyllning, vilket hittills har varit mycket lyckat. I år testade jag en ny fyllning med smör, mandelmassa, råsocker och skal och saft från apelsin. Jag måste erkänna att jag var lite bekymrad under gräddningen, då det kom en konstig lukt ur ugnen. Lite kemikalisk nästan. Jag hade egentligen ingen anledning att vara orolig. Bullarna blev väldigt goda, kanske mina godaste saffransbullar hittills. Själva degen går alldeles utmärkt att använda till klassiska lussekatter också. Lite extra fett och socker i degen lyfter saffranssmaken fint.

Saffransbullar med apelsin- och mandelmassefyllning

40 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk
1 g saffran
150 g riktigt mjukt smör
1,5 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med saffranet till 37°C. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, ägget och sockret. Blanda väl. Tillsätt ca 8 dl mjöl och arbeta ordentligt, gärna i degblandare. Tillsätt sedan smöret i klickar, saltet och ytterligare 3 dl mjöl. Arbeta degen till en riktigt smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl. Degen ska släppa lätt från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk 30-45 minuter.

Under tiden som degen jäser, gör du fyllningen. Blanda följande:

125 g smör
50 g finriven mandelmassa
0,75 dl råsocker
skal och saft från en apelsin

När degen jäst till dubbla storleken, är det dags för utbakning. Börja med att sätta ugnen på 225°C. Tag upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Knåda den med lätt hand så den känns riktigt smidig. Kavla sedan ut degen till en stor kaka, några mm tjock. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop den till en rulle. Dela rullen i 20 bitar och lägg i bakformar med snittytan uppåt.
Upprepa med andra deghalvan. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter, tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Pudra över florsocker vid servering. Vackert och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar