lördag 24 december 2011

Lite julgodis på julaftonVad sägs om en sista insats i köket innan tomten kommer? Lite godis kan man alltid slänga ihop. Och visst vill man ha en seg knäck och ljuvligt len tryffel till Kalle Anka. I år har jag gjort fyra sorters tryffel, knäck och marshmallowfudge. Fudgen är otroligt god, men svår att få till i konsistensen, så jag avvaktar med att ge er receptet innan det är perfekt. Vad gäller kokning av knäck, rekommenderar jag verkligen att använda er en hushållstermometer. Det är enklare och mer tillförlitligt än kulprovet.


Knäck

80-90 stycken, lagom sega

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap

Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på låg värme med en kökstermometer i grytan. När knäcksmeten nått 125°C är den klar (130°C ger en riktigt hård knäck). Det tar 40-50 minuter. Fördela smeten i knäckformar eller ischokladformar. Om du använder dig av knäckformar, kan man smörja brickan/fatet med lite olja så välter inte formarna när du fyller dem. Använd dig av en kanna eller två teskedar för att fylla knäckformarna. Ställ sedan knäcken kallt för att stelna. Lägg sedan över knäcken i en burk med bakplåtspapper mellan lagren.Tryffel

Jag häller upp min tryffel i ischokladformar, då räcker en sats till ca 40 stycken.

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör

Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädden och ta av från värmen. Rör ner chokladen och rör ordentligt tills chokladen smält. Tillsätt vaniljsocker och smör.

Smaksätt med något av följande:
2 msk osaltat jordnötssmör och toppa med havssalt
björnbärspuré (mixa björnbär, tillsätt citronsaft, passera genom en sil, smaksätt med en knapp dl av purén)
2 msk mörk rom
2 msk päronkonjak

Rör i smaksättning i tryffelsmeten och häll upp i ischokladformar. Om du önskar rulla kulor, ställer man smeten kallt för att stelna och formar sedan kulor. Kulorna rullar man sedan i kakao, florsocker, hackade nötter eller strössel.


God jul på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar