måndag 19 december 2011

Crème brûlée med choklad

Det borde vara som att blanda det bästa av två världar. Choklad och crème brûlée. Och det var minst sagt lyckat. Gästerna suckade av lycka kring bordet. Jag finhackade chokladen och hällde den varma gräddblandningen över den. Tyvärr räckte inte det för att smälta chokladen helt och hållet och jag upplevde att desserten fick en lite grynig karaktär. Nästa gång ska jag smälta chokladen i vattenbad och sedan blanda med grädden. Då måste det bli himmelskt gott. En crème brûlée av det här slaget behöver syra av något slag, gärna som här med färska hallon och en syrlig halloncoulis.




Crème brûlée med choklad

4 portioner

0,5 vaniljstång
2,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
75 g mörk choklad
1 dl socker
4 äggulor

råsocker

Dela vanijstången och skrapa ur fröna. Häll fröna, stången, grädden och mjölken i en kastrull. Ge gräddblandningen ett uppkok. Smält chokladen i vattenbad. Häll den varma gräddblandningen i chokladen och rör den jämn. Rör socker och äggulor i en bunke. Sila ner chokladblandningen i äggblandningen. Fördela smeten i 4 ugnsfasta ramikiner. Ställ formarna i en ugnsfast form och häll vatten i till halva ramikinernas höjd. Grädda i ugn på 150°C värme 55-60 minuter tills blandningen har stannat. Täck med plastfolie och ställ kallt i väntan på servering. Inför servering häller man på råsocker och bränner av med en gasbrännare. Upprepa avbränningen med ytterligare ett sockerlager. Då blir det riktigt knäckigt och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar