tisdag 29 november 2011

Paneng gai- kyckling i kokos- och röd currysås

Jag kan inte säga att thairätter är min starka sida. Snarare brukar jag inte få till den riktiga thaismaken och därför brukar paneng gai vara något vi äter ur pappförpackningar från den lokala thairestaurangen. Men nu har jag lyckats! Och anledningen till att jag lyckades, tror jag beror på att jag gjorde såsen separat och hällde den på kycklingen mot slutet. Det blev enklare att styra smaken och det blev väldigt likt köpethaimat, vilket är positivt enligt mitt tycke.

Paneng gai- kyckling i kokos- och röd currysås

6 portioner

4 kycklingfiléer
1 stor och 1 liten gul lök
1 grön paprika
0,5 blomkålshuvud
1 broccolistånd
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära stor som en tumme
400 ml kokosmjölk
200 ml extra krämig kokosmjölk
3 msk röd currypasta
2 msk mango chutney
1 knippe basilika
matfett för stekning

Skiva kycklingfiléerna riktigt tunt.
Finhacka den lilla gula löken, vitlöksklyftan och ingefäran. Grovhacka den stora gula löken och paprikan. Dela broccolin och blomkålen i små buketter.
Stek kycklingfiléerna i lite matfett. Under tiden som kycklingen steks, påbörjas såsen. Fräs den finhackade löken, vitlöken och ingefära i lite matfett. Tillsätt currypastan och låt fräsa med på medelhög värme. Passa noga så att det inte bränns. Tillsätt kokosmjölken och rör om noga. Låt såsen koka upp och låt sedan sjuda på medelhög värme. Tillsätt chutney och finhackad basilika. Smaka av med salt och mer currypasta om du vill ha rätten hetare.

När kycklingen börjar bli genomstekt, tillsätts löken, blomkålen och broccolin. Låt fräsa en ort stund och häll sedan över såsen. Lägg i paprikan och låt puttra till blomkålen börjat mjkna något men fortfarande har god krispighet.

Servera med jasminris. Man kan också blanda i kokta äggnudlar, men ris är helt klart godast då det fångar upp den goda såsen.

2 kommentarer:

 1. Det HÄR måste jag prova! Känns som en perfekt rätt att bryta av all kommande julmat med!

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag att du ska göra! Väldigt bra förslag att ha den som omväxling under julen. Det tar jag nog efter.

  God jul!

  Hälsar

  Sara

  SvaraRadera