lördag 5 november 2011

Kalljästa surdegsfrallor

...eller det bästa sättet att börja en helgdag. Lördagsmorgnar ska innehålla en god kopp starkt kaffe, ett riktigt gott bröd och helgbilagorna i tidningen. Och det här uppfyller väl det mittersta kravet. Det kräver ju att man planerar redan kvällen före, men det är inte särskilt mycket arbete som krävs. Som vanligt är det ett surdegsrecept från boken "Surdegsbröd" av Martin Johansson, min bibel i bakvärlden.
Kalljästa frukostfrallor med surdeg

6 frallor

På kvällen:

50 g vetesurdegsgrund
250 g vatten
3 g jäst
350 g vetemjöl special
7 g salt
10 g linfrön
20 g solroskärnor

Rör ihop alla ingredienser utom salt för hand i en bunke. Låt vila i 30 minuter. Tillsätt sedan salt och arbeta degen ytterligare någon minut. Täck med plast och låt jäsa i 1-1,5 timme. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar. Rundriv bitarna till bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd bricka. Täck med en handduk och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2, på morgonen.
Ta fram bullarna ur kylen och sätt ugnen på 275°C med en plåt i mitten. Låt ugnen nå hög värme. Sätt in bröden på den heta plåten i ugnen och sätt en liten ugnsfast form med vatten på plåten. Sänk värmen till 250°C och grädda bröden i 15-20 minuter, tills bröden fått fin färg. Låt dem svalna något och njut sedan med en god ost och lite marmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar