måndag 21 november 2011

Pasta med bacon i blomkålssås

Låter det som en konstig rätt? Ja, kanske, men idén fungerade alldeles utmärkt och såsen blev krämig utan att vara särskilt fet och den hade fin, mild smak av blomkål. En krämig pasta behöver ofta ett tillbehör med syra i. Jag väljer ofta att blanda ner ruccola eller blandad sallad i en vinägrett med lika delar olja och balsamvinäger. Det ger en fin syra som bryter av bra mot pastan.




Pasta med bacon i blomkålssås

4 portioner

4 portioner kokt pasta av typen rigatoni, penne eller strozapretti
1 paket bacon
1 knippe salladslök
1 vitlöksklyfta
0,5 blomkålshuvud
1,5 dl mjölk
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl finriven parmesan
salt, svartpeppar

Mixa blomkålen till små bitar i en matberedare.Lägg den i en kastrull och häll på mjölk och grädde. Vätskan ska knappt täcka blomkålsmassan. Koka upp och låt sedan sjuda tills blomkålen är helt mjuk. Under tiden steker du baconet som är skuret i mindre bitar. Mot slutet av stekningen tillsätter du skiva salladslök och finhackad vitlök.
Häll den kokta blomkålen med vätskan tillbaka i matberedaren och mixa den helt slät. Det blir då en krämig puré. Häll sedan purén ner i kastrullen och vänd ner baconröran i såsen. Rör ner parmesanosten och smaka av med salt och färskmalen svartpeppar. Såsen ska hållas varm men inte koka. När pastan är färdigkokt, vänds såsen ner i pastan. Servera med mer parmesanost och en syrlig ruccolasallad (enligt ovan).

4 kommentarer:

  1. Å en slags cabonara, extrautrustad med blomkål. GOTT, GOTT!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Tack snälla fröken Dill! Det var riktigt gott och lika gott i matlådan dagen därpå.

    SvaraRadera
  3. Hej Sara,
    det låter smaskens. Har just översatt receptet till en tysk väninna i Kapstaden. "1,5 mjölk" - det är nog också dl, eller hur?
    Ska prova detta omgående!
    Tack och hälsningar från Lappland till underbara Göteborg

    Glitzerblitz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Glitzerblitz!
      Och välkommen till bloggen!

      Jo, det är klart att det ska vara 1,5 dl mjölk. Vad kul att du hjälper till med översättning, det är ju kul att bloggen sprider sig i världen.. =) Så tack för hjälpen och smaklig måltid!

      Hälsningar

      Sara

      Radera