fredag 25 november 2011

Crème brûlée med vintertoner

Crème brûlée kan vara min favoritefterrätt. Krämig, mild, lyxig och med en underbar knäckig yta. Och det är en given succé när man har gäster. Dels för att gästerna som regel tycker att det är väldigt gott, men också för att den till stora delar går att förbereda i förväg. Den här varianten är smaksatt med lite kardemumma och serverades med en äppelkompott, men en klassisk variant med bara vanilj klarar av att stå helt själv som dessert. Testa!
Crème brûlée med kardemumma och äppelkompott

6 portioner

4 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
5 äggulor
1 vaniljstång
2 tsk kardemummafrön

råsocker till avbränningen

3 stora, syrliga äpplen t ex aroma
vaniljstången från gräddkoket
1 kanelstång
2 msk socker

Skrapa ur vaniljstången. Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vaniljfröna samt hela stången. Tillsätt även kardemummafröna. Ge det hela ett uppkok och ta sedan kastrullen från värmen.
Rör äggulor och socker till en slät kräm. Vispa inte, då kan det bli luftbubblor som sedan gör ytan på brûléen ojämn. Håll en tesil över äggblandningen och sila ner gräddkoket i äggblandningen. a ur och spara vaniljstången. Rör ägg- och gräddblandningen tills sockret smält. Smaka av. Om den smakar för lite kardemumma, kan man ta några frön och stöta i morteln till ett fint pulver och tillsätta detta.
Häll upp smeten i cocotteformar och ställ formarna i en ugnsfast form. Häll på vatten så att det täcker halva formarnas höjd. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 40 minuter tills smeten har stannat.

Ställ formarna i kylen i väntan på servering.

Under tiden som desserten tillagas i ugnen, gör man äppelkompotten. Skala och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vaniljstången och en kanelstång. Tillsätt socker, men tänk på att kompotten ska ha en rejäl syra, så ta inte för mycket socker. Låt puttra på medelhög värme tills äpplena mjuknat men fortfarande håller formen. Passa noga så att kompotten inte bränns, den enda vätska som används är ju den som äpplena släpper.

Vid servering häller man ett tunt lager råsocker på brûléerna och bränner av med en liten gasolbrännare. För ett extra knäckigt resultat, kan man upprepa det hela med ytterligare lite socker. Servera med äppelkompotten och ett dessertvin. Vi hade lite Moscatel de Setubal vars knäckiga, mörka ton fungerade utmärkt mot just karamellen i desserten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar