onsdag 2 november 2011

Pasta med lax och ärter

Jag och min man gillar gröna ärter. Min man tyckte så mycket om ärter när han var liten, att han bad om en kopp med djupfrysta ärter istället för lördagsgodis. Han tycker fortfarande om ärter, men idag tycker han också om lördagsgodis. Den här pastan är snabblagad med fina kontraster mellan de söta ärterna, den kallrökta laxen och den vällagrade parmesanosten. En vardagsrätt med känsla av lyx som tillagas på ca 20 minuter.
Pasta med lax och ärter i örtsås

4 generösa portioner

4 portioner spaghetti
200 g kallrökt lax
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl blandade finhackade örter (dill, gräslök, persilja, basilika)
1 dl crème fraiche
2 msk naturell färskost
2 dl gröna ärter
saften från 1 citron
salt, peppar
parmesan, ärtskott

Sätt på pastavatten. När spaghettin läggs i grytan är det lagom att börja koka ihop såsen. Innan dess bör du ha: strimlat laxen och purjolöken, finhackat vitlöken och örterna, rivit parmesan och sköljt ärtskotten.
Sautera purjolöken och vitlöken i lite matfett i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt färskosten och crème fraichen när löken börjat mjukna men ej fått färg. Låt mejeriprodukterna smälta in i löken. Tillsätt sedan örter, citronsaft och gröna ärter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt laxen mot slutet, precis innan pastavattnet avhälles. Spara några matskedar av kokvattnet i pastan, stärkelsen i det binder ihop såsen fint. Vänd runt såsen i pastan. Lägg upp i pastatallrikar, toppa med parmesan och ärtskott. Servera omgående!

2 kommentarer:

  1. Testade receptet, jättegott! Fungerade bra i matlåda dagen efter också.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du tyckte om den, Marie!

    Hälsar

    Sara

    SvaraRadera