
Honungsbröd
3 stycken
Dag 1, kväll:
100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
300 g (3 dl) ljummet vatten
50 g (1 dl) rågmjöl
150 g (2,5 dl) rågsikt
Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck bunken med plast och låt stå på ett varmt ställe över natten.
Dag 2, morgon:
surdegen från gårdagen
60 g (2 msk) honung
325 g (3 1/4 dl) vatten
500 g (8,5 dl) vetemjöl special eller Manitoba cream
300 g ( 5 dl) rågsikt
20 g (1 msk) salt
Blanda surdeg, honung, vatten och mjöl och kör 4 minuter i degblandare (mellanfart). Om du använder Manitoba cream, lägg på 2-4 minuter.
Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Täck bunken med plast och låt den jäsa till dubbel storlek. detta tar 3-5 timmar.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Platta till degbitarna lite och rundriv dem. Lägg dem i mjölade jäskorgar (eller väl mjölade brödkorgar) med skarven nedåt. Täck med en kökshandduk och låt jäsa 1,5 timme. Sätt ugnen på 275°C (250°C om varmluftsugn) i god tid och placera en plåt mitt i ugnen.
När bröden är jästa, stjälp upp dem på ett bakplåtspapper och skjutsa in bröden på den heta plåten. Sänk värmen till 250°C. Efter 15 minuter ska temperaturen sänkas till 200°C och ugnen ska vädras. Vädra sedan ytterligare några gången under gräddningen. Bröden är klara efter 30-35 minuter. Bröden har då en innertemperatur på ca 96°C. Låt bröden svalna på galler.
Receptet kommer från boken "Surdegsbröd" av Martin Johansson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar