torsdag 10 november 2011

Hallonsufflé

Va? Ingen soppa? Men det är ju torsdag! Jag försvarar mig med att dagens recept är en dessert som passar efter en soppa. Framför allt om man har gäster, för det är då man ska briljera med en sufflé. Det är inte så svårt som man tror, bara tajmingen är rätt. Gästen ska vänta på sufflén och inte tvärtom. Men det visste ni nog redan, det har ju tjatats om i varenda kokbok de senaste tjugo åren. Sufflén ska var luftig, krämig, smakrik men ändå mild. En god sufflé leder till suckar av njutning. Om man inte gillar maräng och andra äggvitestinna desserter, kanske man ska göra något annat av bären istället.
Hallonsufflé

4 portioner

100 g hallon, från frysen men nu tinade
3 msk vatten (eller hälften hallonlikör)
2 msk råsocker
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
5 äggvitor

Mixa hallonen till en puré, passera om du inte vill ha fröna kvar. Tillsätt socker och vatten. Ge purén ett uppkok. Tillsätt potatismjölet blandat med vatten. Rör ihop blandningen hastigt, purén reder sig snabbt. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Många recept anger att äggvitorna ska vispas så fast att bunken kan vändas upp och ner. Jag vispar tills det bildas mjuka toppar och ett fast skum som ändå rör sig lite. Det fungerar fint, tycker jag. 
Ta en tredjedel av äggvitan och rör ner i bärblandningen. Vänd sedan ner resten av äggvitan med mjuka tag.
Smörj sig ramikiner med smör och häll i socker som får fördela sig jämnt i smöret. Lägg i smeten mitt i formen, undvik att kleta fast för mycket på sidorna för att sedan fördela det jämnt. Då kan sockret flytta sig och sufflén reser sig ojämnt. Jämna till ytan med en palett och ta sedan tumnageln och stryk runtom insidan av formen. Skjuts in i ugnen, 175°C, i 12-15 minuter. De ska resa sig ordentligt och få fin färg.
När sufflén är urtagen ur ugnen gäller det att jobba snabbt. Upp med formen på serveringstallriken, pudra med florsocker och servera med vaniljglass eller grädde. Omedelbart! Den sjunker snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar