onsdag 16 november 2011

Bikarbonatsbröd

Efter att ha börjat med surdegsbakande, så får jag kalla mig frälst. Visst är det tidsödande med en deg som måste jäsa i många timmar, men den aktiva tiden som jag tillbringar i köket är faktiskt kort. Om degen ska jäsa i 3-5 timmar, så hinner man göra mycket under tiden och ofta är jag inte ens hemma under den tiden. Men jag förstår att alla inte tycker att surdegen är så charmig och om man vill baka så ska det gå undan. Idag bjuder jag på ett recept på ett mycket snabbakat bröd med bikarbonat. Det blir mjukt, saftigt och är fullt av fibrer. Receptet har jag fått av min goda vän Liv som kan det här med goda bröd. Om du har tio minuter över, rör ihop den här degen och prova!


Bikarbonatslimpa


2 stora limpor

2 dl grahamsmjöl
2 dl rågkross
3 dl rågsikt
1 2/3 dl vetekli
1 2/3 dl rågmjöl
2 1/2 dl vetegroddar
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 tsk bikarbonat
1 liter lättfil
2 dl sirap, gärna mörk

Blanda samman alla ingredienser till en kladdig, lös deg. Smörj två stora eller tre mindre brödformar och bröa med vetegroddar. Klicka ut degen i formarna och grädda i ca 65 minuter i 175°C i mitten av ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar