onsdag 23 november 2011

Chili con carne

Idag bjuder jag på receptet på en god, värmande gryta. Det är min variant av chili con carne och den är långt från skolmatsalens köttfärssås med vita bönor i. Chilin ska vara het, mustig och med stora bitar lök och krispig paprika. Jag tillagar den i min Le Creuset-gryta och jag skäms inte för att ställa den här rätten framför gäster. En klick guacamole, en fräsch sallad och ett gott, ljust bröd, det är vintermat för mig.
Vad gäller kryddorna i rätten, anger jag ungefärliga mängder, men jag rekommenderar er att prova er fram så ni får den styrka som ni önskar.

Chili con carne

6 portioner

400 g nötfärs
1 paket bacon
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (Mutti)
1 burk majs
1 förp kidneybönor eller stora vita bönor
1 msk kalvfond
2 msk ketchup
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm chiliflakes
1 krm cayennepeppar

Hacka löken och tomaterna i grova bitar. Finhacka vitlöken. Hacka paprikorna i relativt stora bitar. Hacka baconet i små bitar.
Stek baconet i lite matfett i botten av en gryta. Tillsätt lök, vitlök och tomater samt tomatpurén. Grönsakerna ska mjukna något. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn den i grönsaksröran. Slå på tomatkross, kalvfond, ketchup och kryddor. Börja med hälften av kryddorna och tillsätt mer efter hand om du så önskar. Häll ner majs och avrunna, sköljda bönor och låt puttra en stund. Smaka av med mer kryddor om så önskas. Ofta behövs lite mer salt och lite socker. Tillsätt paprikorna sist och låt puttra tills paprikorna har mjuknat något men fortfarande är krispiga.
Servera med sallad, gräddfil eller guacamole och ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar