tisdag 8 november 2011

Italiensk hamburgare

De stora hamburgerkedjorna har mer eller mindre alltid temaveckor eller någon ny temaburgare. Jag brukar aldrig köpa någon, det är händer rätt sällan att jag köper någon ur det ordinarie sortimentet också. Men om jag nu ska ranka snabbmatsställenas burgare, så ser min topp 5 ut så här:

  1.  Friscoburgaren från Max
  2.  Big star från Sibylla
  3.  Whopper från Burger King
  4.  Cheeseburgare från McDonalds
  5.  Big Mac från McDonalds
Det skulle nog ta ett år för mig att äta mig igenom min topp 5-lista. Som tur är slänger jag ibland ihop hamburgare hemma, även där som snabbmat. Oftast får den smak av chili och liquid smoke, men den här gånger var det tydliga italienska influenser som fick råda. Snabbmat på mitt sätt!
Italienska hamburgare

2 stora hamburgare

300 g nötfärs
2 ciabattabröd, portionsstorlekar
2 soltorkade tomater
0,5 rödlök
1 knapp dl av rucola och basilika tillsammans
1 tsk kapris
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar

1 tomat
0,5 rödlök
blandad sallad (roman, rucola, ekblad)
1 mozzarella
6 skivor gurka
hemgjord vitlöksdressing (gräddfil, pressad vitlök, lite majonnäs, svartpeppar)
några droppar olivolja och balsamvinäger, svartpeppar

Mixa soltorkade tomater, rödlök, kapris, rucola, basilika och dijonsenap till en smidig pasta. Blanda med nötfärsen och tillsätt lite salt och peppar. Forma två avlånga hamburgare som matchar storleken på brödet. Stek burgarna ca 5 minuter på varje sida. Under den sista minuten läggs mozzarellaskivor på burgarna så att de får smälta. Skär också tjocka skivor av tomaterna och stek dem hastigt på båda sidor. Peppra försiktigt.
Montera burgaren med lite dressing på brödet, sedan sallad, burgare, lök, tomater, gurka, lite mer dressing och toppa med lite olja och vinäger. Lägg toppen av brödet på plats och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar