söndag 6 november 2011

Texas no bean chili

Vi har ett burspråk i vardagsrummet som nu upptas av frodiga chiliplantor som flyttat in för vintern. Det hänger stora och små frukter av olika styrka i plantorna och vad katten ska man göra med alla dessa chilifrukter? Ja, en god gryta är väl en bra början. Receptet på den här grytan har jag fått av min systers svåger som också försett oss med nästan alla plantor. Jag har ändrat lite i receptet och framför allt fick jag mildra den rejält mot slutet. Någon av de tillsatta ingredienserna (jag satsar min peng på chipotlepulvret) gav rätten inte bara styrka men också en påtaglig beska som trängde igenom rätten. Med lite salt och lite grädde skrämde jag bort beskan och kvar fanns en god, smakrik chili där köttet var så mört att det fallit sönder i trådar. Jag serverade med hemgjorda tortillachips, guacamole, gräddfil och rödlök. Man kan tro att en öl är den självklara drycken, men det var ärligt talat riktigt gott med ett glas mjölk till.Texas no bean chili

6 portioner

1 kg nötkött (fransyska, nötbog, nötytterlår, högrev)
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong
1 burk krossade tomater (Mutti)
5 dl mörk öl
2,5 dl ljus öl
2 dl rödvin
3 chilifrukter av olika slag (jag använde habanero, hot banana och hot lemon)
2 tsk chipotlepulver
2 krm spiskummin
1 msk paprikapulver
25 g mörk choklad
1 dl grädde
lite vatten vid spädning om grytan kokar torrt
salt, svartpeppar, råsocker

Ansa köttet från senor och fett. Skär i kuber med sidan ca 2 cm. Finhacka löken och riv vitlöken. Finhacka chilifrukterna, undvik kärnorna om frukterna är väldigt heta.
Bryn köttet tillsammans med löken i lite fett. Bryn det i omgångar, så att köttet inte vätskar för mycket. Tillsätt den rivna vitlöken och chilin. Häll på öl och rödvin, tillsätt krossade tomater, buljongtärningar och de torkade kryddorna. Hacka chokladen och lägg den i grytan. Låt grytan koka upp och koka tills köttet är så mört att det faller isär. Detta tar 3-5 timmar beroende på vilken styckdel som använts. Om du upplever grytan som lite bitter, tillsätt grädde. I annat fall kan du hoppa över grädden helt. Smaka av med salt, lite socker och svartpeppar mot slutet. Undvik att salta från början, då buljongen släpper en del salt. Servera med ett gott bröd, tortillas eller tortillachips, lite gräddfil och hackad lök. Grytan är ännu godare dagen därpå.

1 kommentar: