fredag 15 mars 2013

Blodapelsinkaka med mandelmassa

Jag hade några blodapelsiner som legat lite för länge i fruktskålen och blivit synnerligen svårskalade. Men precis innan de går från svårskalade till hårda och torra, brukar de vara som mest saftiga och alldeles ljuvliga att göra juice på. Den här gången hamnade juicen i en saftig kaka tillsammans med mandelmassa. Lite åt mazarinhållet men ändå inte. En riktigt god helgfika som gör sig fint med lite apelsinfiléer och en klick lättvispad grädde.


Blodapelsinkaka med mandelmassa

1 springform 22-24 cm

2 ägg
2 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
50 g smör
175 g riven mandelmassa
saften från 2-3 blodapelsiner (eller vanliga apelsiner)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det bli lätt brynt, dvs ljusbrunt i färgen och doftande av kola.
Vispa ägg och råsocker riktigt pösigt. Tillsätt grädden och apelsinjuicen och blanda väl. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke. Rör ner i äggblandningen. Tillsätt smöret och fint riven mandelmassa och blanda väl.

Häll upp smeten i smord och bröad bakform med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska kännas nätt och jämnt torr på provstickan.

Låt svalna. Servera med apelsinfiléer och lättvispad grädde. Kakan är god både ljummen och kylskåpskall.

På söndag lagar vi långkok, en gryta jag valt att kalla boeuf kalopsignon då den har tydliga influenser från både Frankrike och klassisk skånsk kalops. 

2 kommentarer: