måndag 4 mars 2013

Vegetarisk lasagne med zucchini, spenat och keso

Vegetarisk lasagne kan ju känns lite väl matsalstypiskt för en köttfri måndag, men just den här lasagnen är för god för att inte skriva om. Fina smaker från spenat, zucchini, tomat och chili och snabblagad om man väljer färska lasagneplattor och har tomatsåsen klar (från frysen eller från butiken), Lasagnen innehåller keso istället för bechamelsås och keson ger en fin textur till rätten. Enda negativa är att zucchinin och tomaterna kan göra rätten lite vattnig, men den vätskan går bra att lämna kvar i formen. Servera med en god blandad sallad och gärna en kikärtssallad. Ursprungsreceptet på lasagnen kommer från Ica, men jag har som vanligt ändrat om lite.


Vegetarisk lasagne med zucchini, spenat och keso

4-6 portioner

1 förpackning färska lasagneplattor
4 dl tomatsås (färdig eller hemgjord)
1 röd chili
2 tomater
0,5 zucchini
2 förp färsk bladspenat
500 g keso
1,5 dl riven ost, gärna smakrik såsom cheddar
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200°C.

Värm tomatsåsen och tillsätt finhackad chili. Vänd sedan ner sköljd spenat i såsen och rör tills spenaten inkorporerats. Tag kastrullen från värmen och rör ner keson. Blanda väl.
Skiva tomaterna och zucchinin tunt.
Tag en ugnsfast form och täck botten med ett tunt lager tomatsås. Täck med lasagneplattor. Nytt lager tomatsås, sedan ett lager av vardera tomater och zucchini. Salta och peppra ovanpå. Så lite mer tomatsås, följt av lasagneplattor. Fortsätt varva tomatsås och lasagneplattor. Översta lagret skall vara tomatsås. Täck med riven ost och ställ formen i ugnen. Låt ugnsbaka i 25-30 minuter, tills lasagnen är mjuk och har fått fin färg.


2 kommentarer:

  1. Äter så sällan kött-lasagne faktiskt. Det finns liksom så många andra varianter jag vill testa! Keso är himla bra om man inte orkar/har lust/tid att göra béchamelsås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, Kim! Känner att jag har många vegetariska lasagner kvar att prova. Spenat och getost t ex. Linser och tomatsås. Eller lax, dill och citron.

      Radera