fredag 1 mars 2013

Karamellglass med nötkrokant

Jag har ganska länge haft en burk med kondenserad mjölk på en hylla i skafferiet. I samband med att jag lagade dessert till alla hjärtans dag, dammade jag av burken och använde en bråkdel till mjölkchokladskum. Så där stod jag med 3/4 burk kvar och jag gillar inte att slänga fullt dugliga livsmedel. Så jag gjorde glass. Karamellglass. Jag måste ha fått inspirationen från högre makter, för jag blandade i lite flingsalt och ripplade glassen med överbliven nötkrokant. Och smaklökarna jublade, gjorde små kullerbyttor i munnen och applåderade med stående ovationer. Så vansinnigt gott!


Karamellglass med nötkrokant

6-8 kulor och lika många portioner

2 dl kondenserad mjölk
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 gelatinblad
1 msk flytande glykos
1 vaniljstång
en liten nypa flingsalt

Länk till hur man gör nötkrokanten finns här

Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och sjud på svag värme tills den reducerats till halva mängden. Det bränner lätt i botten, men det är inte säkert att det gör något. Smaka, det mesta brända smakar nämligen bara mer kola. Om den bränts, kan man behöva passera den sega mjölken genom en finmaskig sil.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll mjölk, grädde, glykos, en liten nypa salt och urskrapet från vaniljstången i en kastrull. Koka upp och lyft kastrullen från värmen.
Häll den reducerade, kondenserade mjölken i en bunke tillsammans med äggulorna. Vispa samman. Häll över gräddmjölken och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme tills smeten börjar tjockna något. Tag kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladet. Ställ kastrullen i kallt vattenbad. Låt gärna den kalla glassmeten vila i kylskåp över natten. Kör den i glassmaskin till önskad konsistens.
När den färdiga glassen förs över i en låda, passar man på att rippla med nötkrokanten. Spara lite nötkrokant som kan användas till strössel vid servering.

2 kommentarer:

  1. Låter fantastiskt gott!
    Ha en fin kväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera