lördag 16 februari 2013

Mörk chokladsorbet med mjölkchokladskum och nötkrokant

Efter förra helgens fantastiska besök på restaurang Barrique, var jag enormt sugen på att testa att återskapa deras dessert. Och denna veckan fanns det ju skäl att fira i och med Alla hjärtans dag. Jag lagade en av Wilhelms favoriträtter, kyckling med sataysås och nudelsallad och sedan följde den här lilla skapelsen. Han fick också en present. Steffos spritbibel av Steffo Törnqvist, signerad och med en trevlig hälsning till Wilhelm. Wilhelm slog på stort och köpte en flaska Dom Perignon till mig. Jag vet ej när denna ska öppnas, det måste vara ett synnerligen speciellt tillfälle. Tack Wilhelm!

Receptet på chokladsorbeten kommer från bloggen Glass mot glass, en blogg väl värd ett besök!
Mörk chokladsorbet med mjölkchokladskum och nötkrokant

4 portioner och lite extra sorbet och krokant

Sorbet:

3 dl vatten
1,25 dl strösocker
2 dl kakao
100 g mörk choklad av bra kvalitet
en liten nypa salt

Blanda socker, kakao, salt och 2 dl av vattnet i en stor kastrull. Koka upp under vispning och låt småkoka  några minuter. Tag kastrullen från plattan och rör ner den mörka chokladen. Tillsätt sedan 1 dl kallt vatten och kör kort med en stavmixer i blandningen. Detta skall minska risken att blandningen skär sig. Ställ kastrullen i kallt vattenbad för att svalna. Kör sedan blandningen i glassmaskin till önskad konsistens. Jag lät min sorbetsmet stå i kylen över natten för att smakerna skulle utvecklas ytterligare. Den var då rätt tjock när det var dags att hamna i glassmaskinen och den behövde bara 25 minuter totalt i maskinen.
Förvara den färdiga sorbeten i frysen i väntan på servering.

Mjölkchokladskum:

50 g mjölkchoklad
1 ägg
0,5 dl kondenserad mjölk
1 tsk olja t ex rapsolja, valnötsolja eller hasselnötsolja

Smält mjölkchokladen över vattenbad. Separera äggulan från vitan och vispa vitan till ett riktigt styvt skum. När chokladen smält ska äggulan och oljan tillsättas till chokladen. Rör om ordentligt. Tillsätt sedan den kondenserade mjölken och blanda väl. Vänd ner chokladblandningen i äggvitan med stora, luftiga tag. Konsistensen blir som en seg chokladsås eller en alldeles på tok för lös mousse, men det är så den ska vara. Just den sega, lite lösa konsistensen passar så fint ihop med den kalla sorbeten.

Nötkrokant:

1 dl strösocker
1 dl blandade nötter och mandel, jag använde hasselnötter och sötmandel

Smält sockret i en stekpanna. Låt smälta på låg temperatur och låt sockret anta en gyllenbrun färg och dofta kraftigt av kola. Grovhacka nötterna och mandeln och vänd ner i sockret. Rör om omedelbart. Häll upp nötkaramellen på bakpappersklädd plåt och bred ut den så tunt det går. Låt stelna. Efter någon timme är den klar att kunna omvandlas till strössel. Kör i matberedare eller mixer till önskad strösselstorlek. Överblivet strössel är gott att rippla i glass, servera till mousse av olika slag eller som just strössel till glass, cake pops och tårtor.

Vid servering breder man ut ett tunt lager av skummet i botten av en djup tallrik. Forma ett ägg eller en kula av sorbet och lägg ovanpå. Avsluta med att strössla nötkrokant över. Njut med en kopp kaffe eller ännu hellre ett dessertvin av typen Moscatel de Setubal.

Redan i morgon är det dags för ännu en sötsak. Välkommen åter för att baka kolapaj!

4 kommentarer:

 1. Den där sorbeten gjorde jag i somras. jesus vad god den är..!

  SvaraRadera
 2. Låter otroligt gott! Undrar - kan man förbereda skummet i förväg? Ungefär hur långt innan kan man preppa det?

  //A

  SvaraRadera
 3. Jag förberedde det dagen före och det höll sig segt och bra. Lite av luftbubblorna försvann men det gjorde inte så mycket. Det är nog rent av bra att den får stå kallt några timmar, så att den inte blir för lös.

  Det fanns rester kvar en dag senare, även då höll sig skummet segt och fint.

  SvaraRadera