fredag 1 februari 2013

Fläskfilégryta med bacon och syltlök

Om man söker på orden fläskfilé och syltlök så kommer du garanterat att få en mängd träffar på kreolsk gryta. Detta är inte en sådan. Detta är en gryta med 3 sorters lök, fläskfilé och bacon som är snabblagad och lätt att göra. Att den är god är en självklarhet, annars hade jag inte nämnt den här på bloggen.






Fläskfilégryta med bacon och syltlök

4 portioner

1 bit fläskfilé ca 600-700 g
1 paket bacon
1 stor bananschalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 dl syltlök
2 msk finhackad persilja
1 dl grädde av valfri fetthalt
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk balsamvinäger
salt, peppar, ev lite socker

Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor.
Skär baconet i bitar à 2 cm. Skiva schalottenlöken och finhacka vitlöken.
Bryn fläskfilén i omgångar i lite smör i en stekpanna.Krydda med salt och peppar. Tag upp och lägg bitarna på en tallrik. Fräs sedan baconet några minuter, tillsätt sedan schalottenlöken och vitlöken och fräs några minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Sedan häller du i vatten, grädde och koncentrerad kalvfond. Tillsätt paprikapulver, balsamvinäger och persilja. Smaka av med salt och peppar och ev lite socker. När du fått en rund och fin smak på såsen, lägger du ner fläskfilébitarna och låter dem sjuda några minuter. Mot slutet åker den avrunna syltlöken ner i grytan. Den ska nätt och jämnt blir varm.

Servera grytan med ris, kokt potatis eller potatisklyftor och en god sallad.

2 kommentarer:

  1. Kalvfond lyfter verkligen många rätter till nya höjder! Det var ett tag sedan jag åt fläskfilé, men det kanske börjar bli dags igen =)

    Jag vet inte hur många följare du har på din blogg, men oavsett det så har jag nu delat ut en award till din blogg. Se http://livsaptit.wordpress.com/2013/02/01/award-fran-dagmars-kitchen/ för mer info!

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Nämen, tack snälla, rara! Vad roligt med en award! Ska göra mitt yttersta för att föra äran vidare!

    Kram

    Sara

    SvaraRadera