tisdag 5 februari 2013

Getostravioli med röd pesto

Den här pastan gjorde vi för några veckor sedan och landade på middagsbordet en fredagkväll. Vi använde en bit pastadeg som vi hade förvarat i frysen och det fungerade alldeles utmärkt. När degen redan gjord, gick resten av pastan rätt så snabbt att göra. Jag gjorde fyllning och pesto och Wilhelm kavlade plattorna med hjälp av vår Kitchen aid. Det blev en riktigt god vegetarisk måltid som jag gärna gör igen!

Getostravioli med röd pesto

4 portioner

Pastadeg:

2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
3-4 ägg (3 stora eller 4 små)
1 msk olivolja
2 msk vatten
2 tsk salt

Fyllning:

100 g getost, gärna färskost
4 msk crème fraiche
1 msk finhackad persilja
några droppar olja
salt, peppar

Röd pesto:

6 soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
0,5 dl parmesan
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, peppar

ruccola eller bladspenat
parmesan

Häll mjölet till pastadegen i en degblandare. Tillsätt saltet, olivoljan och vattnet och sedan lätt uppvispade ägg. Arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska inte fastna på fingrarna men ska gå att forma utan att den spricker. Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en knapp timme.

Under tiden som degen vilar, blandas alla ingredienser till fyllningen. 

Lägg soltorkade tomater, basilika, parmesanost och mandel i matberedare. Mixa tills ingredienserna är finfördelade. Tillsätt så mycket olja att peston håller samman som en sås men ej blir för rinnig. Tillsätt finriven vitlök (börja med halva klyftan). Smaka av med salt och peppar.

Tag ut pastadegen ur kylen och dela i 4 bitar. Kör bitarna genom pastamaskinen upprepade gånger. Ju fler gånger, desto smidigare deg. Vi körde 8-10 gånger per degbit. Mjöla degen regelbundet, så den inte fastnar mellan valsarna. När degen känns riktigt smidig, kavla ut degen riktigt tunt mellan valsarna. Lägg pastaplattorna på ett mjölat bräde. Pensla hela plattorna med lite vatten och klicka ut lite fyllning på lagom avstånd från varandra på ena halvan av pastaplattorna. Vik över den andra halvan och tryck till runt fyllningen. Stansa ut runda eller fyrkantiga raviolis (eller skär med vass kniv). Upprepa proceduren med samtliga plattor tills all pastadeg är använd eller fyllningen är slut. Överbliven deg blir god pappardelle.

Koka pastan i 2-3 minuter. Blanda med pesto, ruccola och strö över grovt hyvlad parmesan. Njut med ett glas sauvignon blanc!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar