söndag 17 februari 2013

Kolapaj med lingongrädde

För några veckor sedan bakade jag det här underverket. Jag hittade receptet på Icas hemsida och kände mig tvungen att prova. Det blev en ljuvlig paj där lingongräddens fina syra bröt av sockerchocken från pajen. Receptet räcker till ca 16 portioner och större bit än på bilden, är det svårt att mäkta med. Jag kommer garanterat att baka denna igen, gärna till sommaren då jag tror att den är en höjdare tillsammans med färska röda vinbär. Prova ni också!




Kolapaj med lingongrädde

16 portioner

125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Lingongrädden är anpassad efter 6 portioner:

2 dl vispgrädde
4 msk rårörda lingon

Smält smöret till pajdegen. Blanda sedan med havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt pajskalet vila i kylen i ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200°C. Nagga pajskalet och grädda i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.

Så dags för kolan. Häll grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills den uppnår 120°C eller klarar kulprovet. (Tag ett glas med kallt vatten och häll en sked kolasmet i. Om kolan går att forma till en kula, är kolan klar.)
Tag kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smör och låt svalna något. Häll sedan kolasmeten i pajskalet och ställ kallt i väntan på servering. Kolan ska hinna stelna ordentligt, så bäst är om den får chansen att stelna i 2-3 timmar.

Vispa grädden vid servering. Blanda med rårörda lingon. Servera kolapajen i små bitar tillsammans med en klick grädde och en kopp kaffe.




På tisdag bjuder jag på receptet på min hemgjorda müsli. Det får ni inte missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar