tisdag 19 februari 2013

Den goda müslin

Till vardags äter jag oftast havregrynsgröt till frukost. Den varieras genom att toppas med äppelmos, banan och kokos, rivet äpple och kardemumma eller färska bär. Men på helgen unnar jag mig gärna en skål mild, naturell lättyoghurt med min hemmagjorda müsli och goda bär. Det kan tyckas överdrivet att göra egen müsli med tanke på det enorma utbud som finns i våra butiker, men jag har inte hittat någon sort som slår den här. Lagom krispig, inte för söt och med alla mina favoritfrön. Inspirationen till müslin kommer från boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström, men med åren har jag ändrat en del i receptet. Här är min variant:
Hemmagjord müsli

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1,5 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
100 g mandel
0,5 dl psylliumfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl råsocker
4 msk rapsolja
2 dl vatten

Blanda flingorna med grovt hackad mandel och samtliga frön. Rör ner sockret och blanda om. Blanda vatten och olja och stänk över grynblandningen. Fördela med fingrarna till en halvsmulig konsistens. Bred ut på en långpanna och rosta ca 30 minuter i 200°C värme mitt i ugnen. Rör med jämna mellanrum om i grynblandningen, så den rostas jämnt. Blanda ev i russin och annan torkad frukt efter rostningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar