onsdag 27 februari 2013

Pasta med pesto och gravad lax

Pasta är en riktigt bra snabbmat. I alla fall för mig och min familj som fortfarande äter kolhydrater. Jag är så gammaldags av mig, att jag faktiskt äter enligt tallriksmodellen. Ingen särskild diet utan en varierad kost med mycket frukt och grönt, kött, fågel och fisk och gärna fiberrika spannmål. Jag undviker att använda mycket grädde eller smör till vardags, men om det behövs en skvätt grädde, så är det äkta vara som landar i maten. 
Jag gör veckomenyer för en vecka i taget och utgår då från vad som finns i frysen och vad som har extrapris just nu. Jag försöker lägga upp veckan så att det blir minst en vegetarisk rätt, en fisk, en kyckling, en färsrätt och en soppa. Det blir varierad mat med influenser från Medelhavet, Indien, Thailand och svensk husmanskost. Totalt sett blir det en varierad kost, det räcker oftast med ett längre besök till mataffären och jag slipper känna stress varje dag över vad som ska lagas. Jag tittar på den svarta griffeltavlan i köket och vet vad som ska stå på bordet. Kanske stuvar jag om lite bland dagarna, men rätterna förblir desamma. Detta är ett bra sätt för mig att ha kontroll och jag kan verkligen rekommendera er att göra detsamma.
Den här pastan blev resultatet av lite pestorester och gravad lax på extrapris. Den gravade laxen är tokigt god att hastigt bräcka, den blir då lite saltare i smaken och det passar finfint till de söta tomaterna.Pasta med pesto och gravad lax

4 portioner

4 portioner pasta t ex rigatoni, penne eller strozzapreti
100 g gravad lax
1 dl pesto, köpt eller gjord t ex så här
15 körsbärstomater
100 g sockerärter
parmesan
smör/olja

Koka upp saltat pastavatten. Strimla sockerärterna och halvera tomaterna. Strimla även laxen i centimeterbreda strimlor. När pastan har kokat några minuter, är det dags att hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja i. Stek tomaterna på snittytan och även lätt runtom tills de börjar skrynkla sig något och doftar sött. Tillsätt då sockerärterna och woka hastigt. Tillsätt till sist laxen som bara ska bräckas lätt, vi talar om 15-20 sekunder. Tag stekpannan från värmen.

Häll av pastan och lägg i en pastaskål. Blanda ner peston och laxröran. Toppa med flagad parmesan. Klart!

På fredag kickar vi i gång glassmaskinen och gör karamellglass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar