onsdag 30 januari 2013

Lax med sichuanpeppar och en het och syrlig nudelsallad

Sichuanpeppar är en ny bekantskap i vårt kök men jag har en bestämd känsla av att vi kommer att bli goda vänner med tiden. Denna peppar kallas också kinesisk peppar och är inte alls besläktad med våra vanliga svart/vit/grönpeppar. Den är aromatisk i sin smak med lite citruston och ger en trevlig kittlande känsla på tungan. Den passar fint till fågel och fisk och är smakkompis med bland annat ingefära, citrusfrukter och kryddnejlika. Så jag skaffade mig en påse, gick rätt så försiktigt ut mängdmässigt då jag hört att sichuanpepparn kan vara jättestark och gjorde en jättegod laxrätt. Tillsammans med den lite heta och syrliga nudelsalladen, blev det en riktig festmåltid.






Lax med sichuanpeppar och en het och syrlig nudelsallad

4 portioner

500-600 g färsk lax
1 tsk hel sichuanpeppar
1 tumstor bit färsk ingefära
finrivet skal från 1 lime
1 tsk salt
 tsk rapsolja

1 förp risnudlar
2 morötter
1 förp sockerärter
1 knippe salladslök
1 röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
saften från 1 lime
1 liten vitlöksklyfta
en halv kruka koriander
1 tsk sesamfrön
2 msk rapsolja
salt, peppar

Börja med laxen. Sätt ugnen på 200°C.  Mortla sichuanpepparn till fina flagor. Riv ingefäran fint. Blanda sichuanpeppar, ingefära, limeskal, salt och olja till en tjock pasta. Gnid in denna i laxens yta. Lägg laxen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Beroende på laxens tjocklek och ugnens effektivitet är laxen klar efter 20-25 minuter.

Koka upp risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Finhacka chilin och koriander. Riv ingefäran och vitlöken fint. Blanda chili, ingefära, vitlök, olja, sesamfrön och koriander. Smaka av med salt och peppar. Den ska ha en fin hetta och distinkt syra.

Strimla morötterna, sockerärterna och salladslöken fint. Woka dem hastigt i lite olja. De ska bli varma men behålla sin krispighet. Blanda nudlarna med grönsakerna och dressingen i en skål. Servera till laxen tillsammans med en limeklyfta och lite grovhackad koriander på toppen. I glaset är en halvtorr Riesling att rekommendera.

2 kommentarer:

  1. Verkar riktigt riktigt gott! Jag vill gärna att mat "smakar", gärna kryddigt och jag älskar nya smakupplevelser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi verkar ha lika smak, du och jag. Kryddigt, fräscht, annorlunda. Jag ska försöka fortsätta hitta på rätter av det här slaget.

      Radera