tisdag 15 januari 2013

Någon typ av surdegsciabatta

Jag har valt att döpa inlägget till "Någon typ av surdegsciabatta" mest för att som ni ser på bilden nedan, ser styckbröden inte riktigt ut som klassiska ciabattor. Men smaken är precis lika god. Det här är ett bröd som jag höftade ihop när jag egentligen hade lite för ont om tid för att göra ett surdegsbak. Jag fick därför använda lite jäst som extra drivkraft i både surdegen och degen. Brödet serverades sedan till pulled pork, sallad och vitlökssås. I glaset serverades Ravenswood Zinfandel. Behöver jag säga att det var gott?


Surdegsciabatta

8 stycken

5 g jäst
1 dl vetesurdegsgrund
3 dl kallt vatten
5dl vetemjöl special eller Manitoba cream

Lös upp jästen i surdegsgrund och vatten. Blanda i mjöl och låt jäsa övertäckt i rumstemperatur i minst 4 timmar.

Tillsätt sedan:

10 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 msk socker
8-9 dl vetemjöl special eller Manitoba cream

Arbeta med degblandare i först 5 minuter på lägre hastighet, sedan 3 minuter på lite högre hastighet. Tillsätt 1 msk salt och kör ytterligare 2 minuter på medelhög hastighet. Degen skall vara smidig, lossna från bunkens kanter och inte kladda på fingrarna. Lägg över degen i en inoljad större plastlåda och täck med plast. Låt jäsa till dubbel storlek, detta tar 1,5-2 timmar. Vik degen efter 45 minuter och efter ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen i god tid, gärna med baksten i, till 225°C varmluft.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 8 delar och forma försiktigt till små limpor. Läggpå plåt eller skicka in på bakstenen. Sänk värmen till 200°C. Grädda tills bröden fått fin färg och innertemperaturen uppnår 96°C. Detta tog i min ugn ca 18 minuter, men tiden varierar med ugnen så passa noga.
Ha gärna en liten form med vatten inne i ugnen samtidigt och vädra efter halva gräddningstiden.

Låt bröden svalna på galler. Ät dem helst lätt ljumna.

På torsdag är det dags för en thaiinspirerad kycklingsoppa med krispiga grönsaker och rejält med kryddor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar