måndag 28 januari 2013

Grillad kyckling

Idag tänkte jag tipsa om en enkel och billig kyckling som nästan sköter sig själv i ugnen och som mättar 4 munnar. Grillad kyckling. Smakmässigt påminner den mycket om den butiksgrillade kycklingen men den är så oändligt mycket saftigare. Jag hade velat ha lite mer smak på själva köttet, så nästa gång ska jag massera in lite av marinaden under skinnet också.

Grillad kyckling

4 personer

1 hel färsk kyckling

2 msk rapsolja eller annan neutral olja
1 msk tomatpuré
2 tsk soja
1 tsk grillkrydda (helst utan glutamat)
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk balsamvinäger
1 finriven vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 150°C varmluft.

Blanda ingredienserna till marinaden. Tag ur ev inälvsrester ur kycklingen. Bind gärna upp kycklinglåren med ett bomullssnöre, det ger en jämnare tillagning.
Gnid in marinaden runtom hela kycklingen och gärna lite in under skinnet. Lägg den sedan med bröstsidan neråt i en ugnsfast form. Låt den sedan stå i ugnen i 35-40 minuter. Vänd den sedan så att bröstsidan kommer uppåt. Efter ca 20 minuter slår man på grillfunktionen och låter stå ytterligare ca 10 minuter. Tiderna är ungefärliga och kan variera rätt mycket från ugn till ugn. Därför är det bra att sikta på vissa innertemperaturer istället. Jag ville ha 70°C i kycklingbrösten och drygt 80°C i låren. Då var åtminstone min kyckling färdigstekt med krispigt skinn men fortfarande underbart saftig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar