lördag 19 januari 2013

Karamelliserad ananas med kokosglass

Idag ska ni få receptet på en av mina absolut godaste efterrätter någonsin. Det må låta som en klyscha, men det är som att äta solsken ur en skål. Helt vansinnigt gott! Vid den här tiden på året brukar butikerna ha bra pris på färsk ananas, så passa på! Kokosgrädde hittar du i välsorterade matbutiker och asiatiska mataffärer. Välj annars extra creamy coconut milk från Santa Maria.

Karamelliserad ananas med kokosglasss

6 portioner

1 färsk ananas
25 g smör
0,5 dl råsocker, gärna blandat med lite ljust muscovadosocker
1 msk Malibulikör
saften från en halv lime
1-2 passionsfrukter

2 dl kokosgrädde
2,5 dl vispgrädde
0,75 dl råsocker
3 äggulor
1 gelatinblad
1 msk flytande glykos
2 msk Malibulikör
0,5 dl kokosflingor

Börja med glassen. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp kokosgrädde, grädde, likör och glykos i en kastrull. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt. Vispa ner den varma grädden i äggvispet och blanda väl. Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda varsamt tills den tjocknar något. Smeten får absolut ej koka. Tag kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladet. Ställ för nedkylning i kallt vattenbad. Låt gärna smeten vila i kylen över natt för att utveckla smakerna ordentligt. Tillsätt kokosflingorna när det är dags att hälla smeten i glassmaskinen. Kör smeten i glassmaskin till önskad konsistens, med min maskin ca 35 minuter. Förvara glassen i frysen i väntan på servering.

Så till ananasen. Skala den och tag bort den hårda mittstocken. Skär i munsbitsstora bitar. Smält smör med socker och likör i en stekpanna. Låt sjuda tills det blir en lite trög sirap. Tillsätt ananasen och limesaften och låt småputtra några minuter.

Skopa upp glassen och fördela den varma ananasen ovanpå. Låt även lite av den varma lagen komma med. Fördela sedan passionsfruktsköttet ovanpå. Ät medan glassen är kall och ananasen är varm. Ljuvligt!

2 kommentarer: