söndag 13 januari 2013

Pepparstek

Detta var förra veckans söndagsmiddag. Finalen på jul- och nyårsledigheten och vilken final det var. Pepparstek på oxfilé, sås på stekskyn, karamelliserade morötter, potatisklyftor och ett glas Rioja. Jo, det var inte alls dumt. Pepparstek kan göras även på ryggbiff eller entrecôte, välj den styckdel som passar plånboken bäst. Gör livet lite godare genom att göra så här:

Pepparstek

4 portioner

600 g oxfilé (eller ryggbiff eller entrecôte)
3-4 msk hela pepparkorn av svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar och lite vitpeppar
salt
smör

Sås:

stekskyn
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl rött vin
1-2 msk konjak
1 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk finhackad persilja
salt

Karamelliserade morötter:

1 förp snackmorötter eller ett knippe späda morötter
1 msk smör
salt och en liten nypa socker

Börja med morötterna. Om skalet är grovt, bör morötterna skalas. Annars tvätta bara noggrant. Lägg en klick smör i en sauteuse eller liten stekpanna. Smält smöret och stek morötterna på svag värme. Krydda med lite socker och salt och vänd morötterna ofta. De ska bli lätt stekta men inte brända.

Putsa köttet och bind upp till en jämn bit om så behövs. Mortla pepparn och tag 2/3 av den och gnugga in i köttet tillsammans med lite salt. Bryn köttet runt om på hög temperatur i lite smör eller olja. Lägg över köttet i en ugnsfast form, sätt en köttermometer i det tjockaste partiet. Täck med folie och låt eftersteka i 200°C värme tills termometern når upp till 55°C för medium-rare, 60°C för medium och 65°C för well done. Låt vila 10 minuter.

Finhacka schalottenlöken och vitlöken och fräs i den överblivna stekskyn från pepparsteken. Tillsätt rött vin, grädde, konjak, kalvfond, tomatpuré och den resterande pepparn. Låt koka ihop till en simmig sås. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och ev lite socker.

Servera köttet i generösa skivor tillsammans med sås, morötter och klyftpotatis. Ett kraftigt rödvin från Rioja eller Bordeaux passar fint till.

På tisdag är det dags för surdegens återkomst i form av någon typ av ciabatta. Så om du har en vetesurdegsgrund, är det dags att mata den nu så den är i fin form till på tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar