torsdag 24 januari 2013

Vit bönsoppa med salamichips

Veckans sopptips har jag hittat i det senaste numret av Allt om mat. Jo, visst har jag ändrat lite i innehållet, men all heder tillfaller tidningen. Detta är en mycket enkel soppa att göra och med salamichipsen blir den riktigt smakrik. Dock tycker jag att den behöver mer grönsaker om den ska fungera riktigt bra som enda rätt. På detta vis är det en god förrättssoppa eller varmrättssoppa för den som inte är vrålhungrig.






Vit bönsoppa med salamichips

4-6 förrättsportioner, 2-3 varmrättsportioner

1 burk kokta vita bönor, 400 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 dl kycklingbuljong
0,5 dl grädde av valfri fetthalt
2-3 tsk citronsaft
salt, svartpeppar

1-2 salamiskivor per portion
färsk basilika
gärna surdegskrutonger

Sätt ugnen på 150°C. Lägg ut salamiskivorna på bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 15-20 minuter tills de stelnat men ej blivit helt torra. Låt rinna av på hushållspapper.

Finhacka löken och vitlöken. Fräs i lite matfett i en kastrull. Tillsätt bönorna och fräs en kort stund till. Häll på kycklingbuljong och koka i 8-10 minuter. Häll av en del av kokspadet men spara det. Mixa helt slätt med stavmixer. Tillsätt grädde och lite citronsaft. Späd med det sparade kokspadet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med salamichips, strimlad basilika och surdegskrutonger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar