fredag 11 januari 2013

Låt oss fira! (Fläskfilé med tomat- och bönsallad och bearnaisesås med brynt smör)

Denna veckan finns det saker att fira. Wilhelm och jag firade 3-årig bröllopsdag i onsdags, i tisdags var det 2 år sedan vi flyttade till vårt hus och igår nådde statistikräknaren 200 000 träffar på bloggen. Helt fantastiskt! För ett år sedan hade jag bara enstaka 1000 besökare, så mycket har hänt utan att jag har gjort särskilt mycket alls. Ni läsare har helt enkelt hittat hit och valt att komma tillbaka. Det tackar jag ödmjukast för! Om ni visste vad mycket positiv energi som ni förmedlar och så länge jag tycker att det är roligt att blogga, kommer jag att fortsätta.

För att fira ger jag er idag ett recept inspirerat av Tom Sjöstedt och hans fantastiska bok "Äntligen helg". Om ni inte redan har köpt den, så tycker jag att ni borde. Den är en riktig pärla och jag tänkte spontant att jag ville laga allt ur den. Sen kom dagen då jag började och kunde ändå inte med att följa recepten. Jag gjorde min egen variant men jag har bara Tom att tacka. Det här var fantastiskt gott och passar även er som äter enligt LCHF-kost. Så här gjorde jag;


Helstekt fläskfilé med tomat- och bönsallad och bearnaisesås på brynt smör

4 portioner

1 fläskfilé på ca 600-700 g
salt, peppar
smör eller rapsolja

Tomat- och bönsallad:

1,5 ask körsbärstomater, gärna blandade färger
2 förp haricot verts
1 liten burk stora vita bönor
1 schalottenlök
0,5 förp fetaost
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad rosmarin
0,5 dl finhackad persilja
2+2 msk rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger

Bearnaisesås:

2 äggulor
1/3 dl vatten
1/3 dl rödvinsvinäger
2 persiljestjälkar
0,5 kruka dragon, stjälkarna
2 bananschalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5 vitpepparkorn
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dragon
150 g smör
salt, socker

Sätt ugnen på 150°C. Skölj och halvera tomaterna. Lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olja, strö över lite flingsalt och sedan torkad timjan och rosmarin. Baka tomaterna mitt i ugnen i 1,5 timme. 

Putsa fläskfilén och salta och peppra den lätt. Bryn den runt om i stekpanna och lägg sedan i en ugnsfast form. Ugnsbaka den till önskad innertemperatur, jag föredrar ca 62°C vilket ger en antydd rosa ton. Låt vila 10 minuter innan den trancheras.

Förväll de gröna bönorna i ca 5 minuter. Lägg bönorna tillsammans med vita bönorna på ett serveringsfat. Finhacka schalottenlöken och vitlöken och blanda med 2 msk rapsolja och 2 tsk vitvinsvinäger.

Så till såsen. Smält smöret och låt det brynas men inte brännas. Skira bort bottensatsen. Finhacka schalottenlöken och krossa vitlöken. Lägg i en kastrull tillsammans med krossade pepparkorn, persilje- och dragonstjälkar, vinäger och vatten och låt sjuda tills hälften av vätskan kvarstår. Sila ner i en bunke och sätt bunken i ett lätt sjudande vattenbad. Tillsätt äggulorna och vispa tills blandningen tjocknar något. Lyft vattenbadet från värmen. Tillsätt smöret under kraftig vispning, först droppe för droppe, sedan i jämn stråle. Tillsätt persiljan och dragonen och smaka av med salt och socker.

Lägg de bakade tomaterna på bönorna, ringla över vinägretten och strö över persilja och smulad fetaost. Blanda lätt. Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor och lägg ovanpå salladen. Servera omgående.
På söndag är jag tillbaka med ännu en festrätt, pepparstek!

2 kommentarer:

 1. Härliga siffror! Grattis!

  Fläskfilén ser urgod ut, men jag ser mest fram emot pepparsteken på söndag. Yum-o!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där har du något att se fram emot! =) Ohyggligt gott!

   Trevlig helg!

   Radera