torsdag 10 januari 2013

Soppa med rimmad oxbringa och rotfrukter

Nu börjar jag längta till våren. Det gör jag egentligen så snart man dansat julen ur huset och bara mörkret finns kvar. Jag gillar ljuset, färgerna, luften och känslan av hopp. Den första koppen kaffe i den fortfarande lite kalla vårsolen ute på terrassen, den känslan är oslagbar. Och så längtar jag efter våren så att matbilderna får lite naturligt ljus och slipper se gula och sjaskiga ut. Idag får ni stå ut med den gula färgen, denna gång på en soppa som värmer fint i vintermörkret. Jag kokade en rimmad oxbringa för ett tag sedan och serverade med rotmos och senapssås. Resterna av oxbringan hamnade i frysen tillsammans med det smakrika kokspadet. Sen plockades lådan upp och innehållet blev basen till soppan. Det går lika bra att göra på rester och spad från fläsklägg eller kalvstek, dock blir grundsmaken lite annorlunda.





Soppa med rimmad oxbringa och rotfrukter

4 portioner

2 dl kokt, rimmad oxbringa skuren i mindre bitar
5 dl kokspad eller oxbuljong
3 potatisar
2 morötter
1 klyfta rotselleri
0,5 purjolök
1 litet knippe persilja
1 dl grädde av valfri fetthalt
salt, peppar

Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Skiva purjolöken och finhacka persiljan. Fräs purjolöken i lite matfett i en gryta. Låt den mjukna men ej få färg. Fräs även med resten av grönsakerna hastigt. Tillsätt kokspadet och ev mer vatten så att grönsakerna täcks. Tillsätt oxbringan. Koka upp och låt sedan sjuda tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt grädden och persiljan, smaka av med salt och peppar. Om soppan känns svag i smaken, tillsätt lite flytande kalvfond och låt sjuda några minuter till. Servera soppan med ett gott bröd.

4 kommentarer:

  1. Rotfrukter i soppa är ju så gott. Din soppa låter verkligen smakrik och god! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det gott med rotfrukter i soppa. Och i allt annat också! Den här soppan blev mycket godare än jag hade kunnat föreställa mig. Dessutom gav den en bra magkänsla då den är gjord på rester och kylskåpsrens. My kind of soup! =)

      Radera
  2. Fler soppätare nu i januari. Gott, värmande och mättande.
    Vi åt en otroligt god en med potatis, lite rotsaker och purjolök som toppades med riven ost och knaperstekt bacon. Gott gott gott.

    Grattis på alla bemärkelsedagar.

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  3. Ja, soppa är en klar favorit. Gott och billigt! Och går ofta att göra rätt så kalorisnålt också, vilket känns bra så här efter jul och nyår. Din variant låter ju vansinnigt god. Den får jag testa inom kort.

    Tack för gratulationen! Ha en trevlig helg, Lena!

    /Sara

    SvaraRadera