torsdag 17 januari 2013

Kycklingsoppa med thailändsk touch

Torsdag och soppdags igen. Jag lagar idag vit bönsoppa med salamichips och bjuder er på receptet på förra veckans goda soppa. Det är en mycket enkel soppa att tillaga och med rikligt med råa grönsaker, känns det riktigt fräsch. Den passar definitivt in i en sund start på 2013, framför allt om man väljer den mindre mängden kokosmjölk eller om man använder light-varianten. Om man tillhör kategorin människor som tycker att koriander smakar tvål och är allmänt vedervärdig, kan man ersätta den med thaibasilika. Välj då halva mängden och tillsätt den endast till soppan.

Kycklingsoppa med thailändsk touch

4-6 portioner

2 stora kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm stor
1 röd chili
1 stjälk citrongräs
1-2 burkar kokosmjölk à 400 ml
6-10 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 msk mango chutney
2 msk röd currypasta
1 msk fisksås
en halv kruka koriander
saften från 1 lime

2 morötter
1 rödlök
2 nävar sockerärter
en halv kruka koriander

Riv vitlök och ingefära fint. Finhacka chilin. Krossa citrongrässtjälken med ett hårt slag med knivens bredsida. Fräs dessa ingredienser i lite matfett på medelhög temperatur i en gryta. Tillsätt currypastan och låt fräsa en kort stund. Tillsätt kokosmjölk, den större mängden ger en krämigare soppa. Tillsätt även vatten och buljongtärning. Välj den större mängden vatten om du valt den mindre mängden kokosmjölk. Låt koka upp. Tillsätt sedan fisksås och mango chutney samt finhackad koriander.

Strimla kycklingen i riktigt tunna strimlor. Lägg i den kokande soppan och låt koka tills kycklingen är genomkokt, detta tog ca 10 minuter hos oss.

Skala morötterna och löken. Skär samtliga grönsaker i riktigt fina strimlor. Blanda dem med finhackad koriander. Fördela en rejäl bunt med grönsaker i botten på varje sopptallrik. 

Smaka av soppan med limesaft och ev salt. För mer hetta, tillsätt mer currypasta. Häll den heta soppan över grönsakerna. Servera!
På lördag lagar vi en av mina godaste efterrätter någonsin, karamelliserad ananas med hemgjord kokosglass. Missa för allt i världen inte nästa inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar