måndag 25 mars 2013

Pappislimpan

Ända sedan jag blev en del av familjen Wiberg, har pappislimpan funnits som ett nästan mytomspunnet bröd som jag velat baka. Pappislimpan har sitt namn efter det faktum att det är pappa Lennart som bakar den. Den bakas på känsla, sällan efter exakta mått och bakningen löper över tre dagar. Brödet som är tungt, nästan lite segt och med en kraftig smak av råg, har delats ut som present genom åren. Även receptet har delats ut, men enligt uppgift har ingen annan lyckats baka limpan. Inte ens den kände bagaren i umgängeskretsen. Så kom dagen när svärfar Lennart beslöt sig för att föra receptet vidare till mig. Jag var med under de kritiska momenten i bakningen och fick chansen att få fingertoppskänslan för när degen är klar för jäsning. Några dagar senare påbörjade jag bakningen och fick till ett bröd som fick tummen upp av min man, den mest kritiske pappislimpsdomaren. Det åligger nu mig att föra brödet vidare och jag har fått tillåtelse att lägga receptet här på bloggen. Pappislimpan har en enastående hållbarhet, den ska skivas tunt och ätas med andakt, gärna med en god ost eller varför inte lite sill? Om ni börjar nu, har ni ett vansinnigt gott bröd klart till påskfirandet.






Pappislimpa

4 limpor

Dag 1: 

1,5 liter kokande vatten
1,25 kg fint rågmjöl

Skålla mjölet med heta vattnet. Arbeta samman till en ganska trög deg, gärna med degblandare. Täck med plastfolie och låt stå ett dygn.

Dag 2:

Den skållade fördegen från dag 1
1 paket jäst, så färskt som möjligt
0,5-1 dl kallt vatten
0,5 dl salt
0,5 dl ljus sirap
ca 1,5 kg rågsikt

Smula ner jästen i fördegen. Tillsätt vatten och låt gå ihop till en jämn deg i degblandare. Tillsätt saltet och sirapen och lite rågsikt. Mängden i receptet är vad svärfar brukar ha i, för mig gick det åt ett drygt kg. Tillsätt därför lite i taget och låt maskinen arbeta den tunga degen tills den är smidig och upplevs nätt och jämnt klibbig på fingrarna.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas mer. Dela i 4 delar och forma till 4 släta limpor. Lägg på 2 plåtar och täck med bakduk. Låt jäsa i ca 24 timmar, helst i sval temperatur (15-16°C). Mot slutet av jästiden kommer det att lukta kraftigt av alkohol i rummet, det är helt normalt.

Dag 3: 

Sätt ugnen på 200°C. Grädda i 60 minuter. Brödet ska ha en kraftig färg och hård skorpa. Låt svalna på brödgaller.

Tack Lennart för förtroendet att föra ditt recept vidare!

1 kommentar: