onsdag 27 mars 2013

Kokoscrème brûlée med mangosorbet

När Wilhelm fyllde år någon vecka sedan, bjöd vi in hans familj på indisk buffé. Två vegetariska grytor och en chicken tikka masala serverades med ris, raita och naanbröd. Väldigt bra bjudmat tycker jag, då man kan förbereda i god tid i förväg och där grytorna faktiskt vinner i smak på detta. Efter en kryddstark huvudrätt, ville vi servera en fräsch dessert men fortsatt med lite asiatiska toner. Så vi bjöd på kokoscrème brûlée med mangosorbet. Jag hade provat att göra desserten tidigare, då med kokossocker på toppen som fick brännas av. Det kan jag inte rekommendera, sockret gillade inte den behandlingen och svarade med en något obehaglig bränd ton. Med vanligt råsocker dock, får man en mästerlig dessert.

Kokoscrème brûlée med mangosorbet

6 portioner

3 dl vispgrädde
2 dl kokosgrädde eller extra krämig kokosmjölk
1 dl socker
5 äggulor
1 vaniljstång
1-2 msk Malibu kokoslikör

råsocker för avbränning

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med stången i en kastrull. Häll på grädde och kokosgrädde. Smaksätt med kokoslikör, den lite större mängden för tydligare kokossmak. Koka upp och tag sedan kastrullen från värmen. Fiska upp vaniljstången.

Rör socker och äggulor till en jämn toddy. Häll över gräddblandningen och fortsätt röra tills sockret smält. Undvik att vispa, det kan ge luftbubblor som ger brûléen en ojämn yta. Fördela smeten i 6 st ramikiner. Grädda i vattenbad i 150°C värme tills brûléerna precis stannat, detta tar ca 40 minuter.

Vid servering strös ett tunt lager socker över formarna. Bränn av med brûléebrännare. För extra knastrigt skal, upprepa med ett lager socker till.

Mangosorbet:

6 små kulor

fruktköttet från 1 större mango
1 dl socker
1 vatten
saften från 1 lime

Koka upp socker och vatten. Tillsätt mangon skuren i små tärningar. Låt sjuda tills mangon mjuknat. Mixa helt slätt. Smaksätt med limesaft. Låt svalna,helst i kallt vattenbad. Kör sedan i glassmaskin till önskad konsistens, detta tar 20-30 minuter. Förvara sedan sorbeten i frysen i väntan på servering.

1 kommentar: