fredag 29 mars 2013

Gnocchi med pestoslungad tomat- och bönsallad

Gnocchi är för mig ett utmärkt val när man vill bjuda på god, vegetarisk mat som känns lite festligare. Det festliga består i att det tar lite tid att göra dem, men det är ett sant nöje att stå med händerna i en ljummen potatisdeg och resultatet blir så otroligt gott! Vi brukar koka våra och sedan slänga över dem i en het stekpanna med lite smör i. De är nämligen extra goda när de stekts lätt frasiga. Den här gången serverade vi dem med en sallad på bakade tomater och blandade bönor som slungats i hemgjord pesto. Det blev det godaste vegetariska jag ätit på länge! 


Gnocchi med pestoslungad tomat- och bönsallad

4-6 portioner

750 g kokt potatis
1 ägg
2,5-3 dl vetemjöl
1 tsk salt

smör

2 askar körsbärstomater
1 burk stora, vita bönor
200 g haricot verts
1 stor bananschalottenlök
1 sats pesto, se här
salt, råsocker, olja


Börja med att sätta ugnen på 125°C. Dela tomaterna i halvor. Strö lite salt och socker över samt ringla lite olja. Sätt in i ugnen och baka dem i 30-40 minuter tills de mjuknat och fått färg.
Pressa den kokta potatisen och om den fortfarande är varm, låt den ånga av lite. Tillsätt ägg, salt och mjöl och arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska kännas fuktig men ej vara klibbig. Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 8 delar. Tag en del, rulla till en ca 30 sm lång rulle och dela sedan i cm-tjocka skivor. Rulla lätt i handen till en boll, den behöver inte vara perfekt rund. Tryck sedan till alla bollar med en gaffel. Fortsätt tills alla degbitar har blivit till gnocchis. Förvara gnocchin på tallrikar. Koka dem sedan i omgångar i saltat vatten. När de flyter upp till ytan är de klara. Förvara på tallrikar tills de ska ner i stekpannan. När pastan är klar, låt de gröna bönorna få ångkoka i ett durkslag som placeras i grytans överkant. Locket ska vara på. Låt ångkoka i ca 5 minuter.

Blanda tomaterna med gröna bönor och vita bönor. Skiva schalottenlöken fint och blanda med bönorna.
Stek gnocchin i omgångar i smör. Stek tills de blir gyllene och frasiga på ytan. Lägg dem sedan i bönsalladen. Tillsätt till sist peston och vänd om. Servera genast, gärna med ett fruktigt vitt vin med fin syra.

1 kommentar:

  1. Åh den där typen av "snabbmat" har räddat oss många gånger! och precis som du säger så blir de supergoda när de får lite yta i stekpannan!
    glad påsk!

    SvaraRadera