onsdag 13 mars 2013

Kolja med ägg- och baconströssel och pepparrot

Nu kanske ni undrar om jag gjort slut med bloggen, för jag har inte bloggat på en hel vecka. Lugn, bara lugn. Jag och bloggen kilar fortfarande stadigt, men ibland blir vår mat inte så nydanande och då saknar jag recept att blogga om. Så har det varit nu ett tag, men nu är jag tillbaka med nya, fräscha recept!

Det har varit vårkänslor på gång i Göteborg ett tag och jag har köpt blommor för att kunna göra vårplanteringar, frön för att förkultivera inför sommaren och jag har köpt sparris för att lindra mitt starka begär. Inte särskilt lokalproducerat, jag vet, men nöden har ingen lag... Idag gjorde jag denna enkla men underbart goda fiskrätt med färskriven pepparrot, ägg- och baconströssel och ångkokt sparris. Som att måla vår på en tallrik. Rena, fina smaker, lättlagat och skänker en härlig mättnadskänsla på det där sättet som bara fisk kan. Använd kolja, torsk, kummel eller nykomlingen skrei. Ett glas kallt citronvatten blir pricken över i:et en vardag som denna!


Kolja med ägg- och baconströssel, pepparrot, brynt smör och sparris

4 portioner

4 mindre vitfiskfiléer (kolja, kummel, torsk, skrei)
1-2 knippen sparris
50 g smör
2 ägg
0,5 paket bacon
2-3 msk finhackad gräslök
3-4 cm stor bit färsk pepparrot
salt, peppar

kokt potatis till servering

Börja med att skala och koka potatisen. Koka äggen 6 minuter, vilket torde ge ett medelhårt kokt ägg med krämig gula. Skär baconet i små bitar och stek dem knaprigt. Lägg på hushållspapper och låt rinna av. Spara lite av baconfettet om du önskar steka fisken i detta. Salta i så fall fisken sparsamt.

Skala och hacka äggen i mindre bitar. Blanda i en skål med bacon och gräslök.
Smält smöret tills det blir ljusbrunt i färgen och doftar av kola. Riv pepparroten fint.

Koka, gärna i ånginsats, sparrisen tills den mjuknat något men fortfarande är spänstig. Hetta upp en stekpanna med lite stekfett i. Salta och peppra fisken och stek den på båda sidor tills fisken går från att vara genomskinlig till att vara fast och vit men ändå flagar sig lätt.

Servera fisken med ägg- och baconröran strösslad över tallriken, pepparroten placerad på fisken och ringla lite brynt smör över fisk och sparris. Njut!

På fredag är det dags för lite bakning inför helgen. En saftig blodapelsinkaka med mandelmassa står på schemat. Välkommen åter!

2 kommentarer: