söndag 17 mars 2013

Högrevsgryta eller boeuf kalopsignon

Den här grytan uppkom lite av en slump. Jag tänkte göra kalops men följde ett infall och slängde i en skvätt rödvin. Lite senare kom det i rotfrukter, bacon och steklök och helt plötsligt stod jag med en fusionerad rätt med influenser från Frankrike och Skåne. Riktigt gott om ni frågar mig. Maken tyckte detsamma. För att fortsätta fusionera det franska och svenska köket, serverades grytan med potatispuré, ångkokta sockerärter och pressgurka. Rustikt och väl passande som söndagsmiddag!


Boeuf kalopsignon

6 portioner

1 kg högrev av nöt (alt nötbog eller nötytterlår)
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 stora morötter
1 stor palsternacka
1 påse pärllök eller steklök
1 paket bacon
8 dl kalvfond, jag använde hemkokt som spetsats med lite ansjovis
2 dl rött vin
3 lagerblad
7-8 kryddpepparkorn
1 dl grädde
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning
ev redning

Putsa köttet från fett och senor och skär i bitar ca 2 x 2 cm stora. Finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken tillsammans med tomatpurén i lite matfett i en stor gryta. När löken mjuknat, tillsättes köttet och brynes. Salta och peppra köttet. Ev måste köttet brynas i omgångar, lite beroende på grytans storlek.

När köttet fått fin färg, tillsätts kalvfond, rödvin, lagerblad och kryddpepparkorn. Koka upp och sänk sedan värmen så att köttet får sjuda långsamt under lock. Låt sjuda i 1-1,5 timme, kontrollera att inte grytan kokar torrt. Tillsätt rotfrukterna som skalats och slantats. Späd ev med lite mer vatten (och koncentrerad fond) om det blir snålt med vätska i grytan.

Skär baconet i mindre bitar. Skala pärllöken. Bryn baconet och löken i en stekpanna. Tillsätt till grytan. Låt småkoka tills grönsakerna mjuknat och köttet blivit riktigt mört. Tillsätt grädden. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om så behövs. Om såsen behöver fyllighet, kan lite koncentrerad fond hjälpa till. Om såsen är väldigt tunn, bör den redas med t ex Maizena eller en beurre manier.

Servera med kokt potatis, potatispuré eller ris, lättkokta grönsaker och gärna inlagd gurka eller pressgurka. Ett fylligt rödvin såsom en Bordeaux passar fint i glaset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar