fredag 2 augusti 2013

Österlen och en ljuvlig pannacotta

Årets semester har vi till stora delar tillbringat hemma. Vi har renoverat två sovrum och även haft hantverkare som hjälpt oss med ett utomhusprojekt. Det känns verkligen så kul att känna att vi får det fint runtom oss och även mer praktiskt än det har varit förut. Men för att få lite semesterkänsla, tog vi en tredagarstripp till Österlen. Med det fina vädret och det fantastiska skånska landskapet, kändes det som en utlandssemester. Jag kan verkligen rekommendera Österlen som utflyktsmål, även om vi så här i efterhand hade valt en mindre turistfylld säsong. Det var i ärlighetens namn lite för mycket folk överallt. Men vi hann med att se några av Österlens pärlor, äta på både dåliga och fantastiska restauranger, dricka must i mängder och besöka Stenshuvuds nationalpark.




En typisk mysig smågata i Åhus. Det finns gott om caféer och glasskioskar, men bered er på långa köer under högsäsong.




I Åhus ligger tillverkningen av en av våra stora exportvaror. Dessa snygga lastbilar sågs det gott om i den lilla staden. För den intresserade kan man boka in sig på guidade visningar i fabriken.




Wärdshuset Kastanjelund i Yngsjö utanför Åhus. Här bodde vi våra två nätter och njöt i fulla drag. Under sommarsäsongen arrangeras det grillaftnar på onsdagar och lördagar på den mysiga innergården. Det kostar 315 kr per person och vi hade bokat in oss för vår första kväll där. Närproducerade och ekologiska varor är nyckelorden i värdshusets matfilosofi och det tilltalar oss. På grillen låg det ryggbiff, tupplårfilé och styckdel från rapsgris vars namn jag inte uppfattade men det såg ut som benfri kotlettrad. Till detta nybakad surdegsbaguette, potatissallad, syrlig tomatsallad, rödbetor, grönsallad, kryddsmör och kalla såser. Efter maten serverades kaffe och brownies med hallon och jordgubbar. Otroligt gott! Köttet var helt klart det bästa grillade jag ätit i sommar och rapsgrisen var den stora stjärnan. Det var rent av så gott att vi bokade bord till nästa kväll också, då à la carte.

Wilhelm åt oxfilé med sommarsvamp, smörsvängd färskpotatis och portvinssås. Jag åt torskrygg med bakad lök, glaserade rödbetor, brynt smör och potatiskompott. Vi var båda mer än nöjda och gav huvudrätterna 9 av 10 möjliga kaksmulor vardera.
Vi kunde inte hålla oss från att beställa dessert. Wilhelm åt lakritscrème brûlée med hallonglass och mandelclafoutis. Fina smaker och perfekt konsistens på glassen men tyvärr något underbakad crème brûlée. Jag åt vanilj- och muscovadopannacotta med rabarber- och yoghurtglass. Gudomlig pannacotta som jag givetvis försökt efterapa hemma i köket. Syrlig och fin glass men avdrag för att de små marängerna som skulle fungera som konsistensbrytare, hade tappat all krispighet och var mjuka och sega. Betygen blir 4 av 5 möjliga kaksmulor för de båda desserterna.

För den som inte dricker alkohol, hade värdshuset många goda lokalproducerade muster med olika smak. Mycket uppskattat! Jag tipsar framför allt om Öspabs äppelmust med aronia som med sin fina fruktighet och strävhet, passar jättebra till kött.

Det totala intrycket av värdshuset var mycket gott och vi kommer definitivt att komma tillbaka!




Vi hann med ett besök på Kiviks musteri. Detta tillsammans med hundratals andra. Lite väl trångt och långa köer till kassan, varpå vi valde att köpa musten på vårt lokala systembolag istället. Prisskillnaden är en ynka krona. Men det var väldigt mysigt att vandra omkring i de äppelgårdar som var öppna för allmänheten och titta på alla sorter som odlas. Jag tror bestämt att must kommer bli en bra dryck i höst vid festliga tillfällen så ni kommer säkert att få ett gäng dryckestips vad det lider.




Vi tog också en tur i Stenshuvuds nationalpark som ligger bredvid Kiviks musteri. Här kan man vandra i en stor bokskog och klättra upp till de tre olika utkikspunkterna som ger fin utsikt över havet och det skånska landskapet. Jag kanske inte rekommenderar en gravid att ta sig till toppen, för det var i jobbigaste laget, men om man inte har en mage i vägen så är det ingen jobbig strapats.





Och så lite bilder bara för att jag gillar fotona. Böljande säd, en praktfull tupp, ja, min bild av Skåne på något sätt.

Och så kom jag hem och gjorde en egen variant av pannacottan. Jag lade upp ett liknande recept i december, men den här varianten blev ännu godare och det vore elakt att inte dela med mig.





Muscovadopannacotta

6 portioner

5 dl vispgrädde
3 gelatinblad 
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk mörkt muscovadosocker
1 vaniljstång

flagad choklad och färska bär till servering

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Häll grädden i en kastrull och tillsätt vaniljfrön och den skårade vaniljstången. Häll i sockret och ge det hela ett uppkok. Tag sedan kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll upp i portionsformar och låt svalna något innan formarna sätts in i kylen för att stelna. Dekorera med flagad mörk choklad och färska bär precis före servering.

2 kommentarer:

  1. Ljuvliga Österlen, jag längtar alltid tillbaka. Kastanjelund bodde vi på för ett par år sedan, fint och vällagad mat! I år nöjde vi oss med att stanna och bada i Yngsjö. Hoppas du har haft en fortsatt fin sommar efter Skåneutflykten, indiska maten låter så god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina!
      Jag såg på Twitter att du var på Österlen bara någon vecka före oss. Och jag tror att vi, precis som du, kommer att åka tillbaka. Riktig semesterkänsla bara några timmar bort och så all fantastisk mat och dryck.

      Du får prova den indiska maten. Du gillar ju Momas mat, så jag är säker på att den här går hem också. =)

      Ha det fint!

      Radera