lördag 4 februari 2012

Le Village

Le Village är en mysig restaurang belägen på Nordhemsgatan i Linnéstan i Göteborg. På restaurangens hemsida finns citatet "Om man inte varit här, så vet man inte vad andra pratar om". Och detta är på sätt och vis sant. Restaurangmiljön är varm och mysig, med flera etager med utblick över restaurangen och det finns flera små rum för de små sällskapen som vill sitta avskilt. För ett tag sedan erbjöds en deal på restaurangen via Let's deal och vi nappade på den. Ät för 160 kr, betala bara 80 kr. Jag hade varit där förut och tyckte då att det var en överlag angenäm upplevelse.

Den här gången är jag inte lika positiv. När vi kom dit kom en av de anställda fram och frågade om vi bokat bord. Vi sade namnet som vi bokat i och mannen försvann. Han kom inte tillbaka för att visa oss till vårt bord utan vi fick gott vänta ytterligare några minuter i dörren, innan nästa person kom fram och tog hand om oss.
En i sällskapet åt Toast Skagen till förrätt och fisksoppan med saffran och fänkål till varmrätt. Övriga två åt röding med dill beurre, rotfruktsragu och potatiskaka. Till detta drack vi på rekommendation från kyparen, en sauvignon blanc från Sydafrika som hälldes upp utan någon närmare presentation. Vinet var gott och väl matchat till vår mat.

Förrätten fick ett klart godkänt betyg. Jag provsmakade skaldjursröran som innehöll färska räkor och en liten gnutta pepparrot vilket kändes fräscht. Ett litet ägg av löjrom på toppen. Jodå, inte alls dumt.

Efter en knapp timmes väntan kom varmrätten. Fisksoppan var enligt uppgift, gräddig och god, innehållande fisk, räkor, fänkål och en blåmussla. Vitlöksbröd till. Godkänd. Jag åt rödingen som också får godkänt men inte mer. Den kändes redan i den tjockare delen av filéen, lite väl stekt och stjärtdelen var väldigt torr. Beurren var inte så mycket en beurre blanc utan snarare en gräddig vitvinssås. Rotfruktsragun bestod av perfekt bakade palsternackor och potatiskakan, en tjock puck med fint riven rösti, var riktigt god och välstekt. Kakan var lite på gränsen till för salt, men i gengäld var fisken undersaltad så allt som allt smakade det gott. 3 av 5 kaksmulor, kanske något svag 3:a då fisken var torr och såsen inte var det som menyn lovade.
Efter detta försökte vi få personalens uppmärksamhet för att få betala. Detta tog lååång tid. Den enda person som visade sig på vårt etage, var den man som ansvarade för det stora sällskapet som hade vinprovning i ett avskilt rum. Han tog inte hand om vårt bord. Och vår kypare syntes inte till på 30 minuter. När han väl kom och vi kunde påkalla hans uppmärksamhet, gick han istället och tände ljus för det stora sällskapet, sedan dukade han bort vid det tomma bordet bakom oss och därefter kom han till oss utan att säga särskilt många ord. Notan kunde vi inte få vid bordet utan vi skulle betala i baren vilket var helt okej för oss. Under tiden som en av oss betalade, kom han fram och undrade om vi skulle ha ett bord. Förvirrat!
Jo visst, de var säkert väldigt upptagna och underbemannade, men det finns gränser för hur gäster får behandlas. Servicen får helt enkelt en överkryssad kaksmula. Den hade fått en kaksmula om det inte vore för att han inte ens mindes att han skickade oss till baren för att betala, utan trodde att vi ville ha ett bord.

Sammantaget betyg blir 2 av 5 kaksmulor, vilket i sammanhanget känns ganska generöst. Det var länge sen jag kände mig så betydelselös som restauranggäst och då kan inte ens hyfsad mat rädda situationen. Dealen gav oss 80 kronors rabatt på maten, vilket gör mig lite mindre irriterad. Fullt pris för det här besöket hade känts trist...

fredag 3 februari 2012

Skagentoast

Skagentoast må vara en klassiker på gränsen till uttjatad, men jag tycker att det är en otroligt god förrätt. Räkorna ska vara färska och nypillade, majonnäsen gärna hemmagjord och jag tycker inte att det är fel med lite kräftstjärtar och löjrom i röran. Servera en generös klick av röran på smörstekt ljust bröd, toppa med dill och citron. Njut!



 
 
Skagentoast

6 portioner

6 skivor ljust bröd t ex rostbröd eller havrelimpa
6 salladsblad
6 små dillvippor
6 citronklyftor

1 kg räkor med skal
0,5 burk kräftstjärtar
2 msk löjrom eller stenbitsrom
1 + 1 tsk dijonsenap
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl hackad dill och gräslök
1 äggula
1 dl neutral olja
några droppar vitvinsvinäger
salt, peppar

Börja med att skala räkorna. Spara skalen i frysen, de blir grunden till en jättegod fond.
Vispa äggulan med en tesked av dijonsenapen och vinägern. Tillsätt sedan oljan, först droppvis, sedan i en tunn jämn stråle. Vispa ordentligt hela tiden. Jag tycker att detta blir lättast med en ballongvisp än t ex med elvispen. Om majonnäsen blir för tjock, späd med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Du har nu en majonnäs som du även kan använda till annat. Ta det mesta av majonnäsen och tillsätt mer senap, creme fraiche samt de hackade örterna. Blanda ner de avrunna skaldjuren samt rommen. Blanda ordentligt. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.
Smörstek bröden gyllenbruna och frasiga. Lägg på ett salladsblad på varje, en generös klick av skagenröran, en dillvippa och en citronklyfta.

onsdag 1 februari 2012

Pad thai- kycklingnudelwok

Pad thai, eller thailändsk kycklingnudelwok, må se blekt och brunt ut, men det är helt otroligt gott. En mild smak med inslag av lite hetta och krispighet från kål och nötter. För att få en smak som på thairestaurangen, behöver man tillsätta tamarindpasta i en eller annan form. Jag köpte en flaska som hette just pad thai, fisksås blandad med tamarindpasta. Jag bytte även ut jordnötterna mot cashewnötter men klickade i en matsked jordnötssmör i woken. Detta är en snabblagad rätt, god både till vardags och på helgen. Jag vill gärna ha en citronklyfta till, saften är väldigt god på rätten. Ett glas kall öl till rekommenderas.




Pad thai

4 generösa portioner

3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 rejäl klyfta vitkål
4 portioner äggnudlar
2 morötter
1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1-2 msk pad thai-sås eller fisksås
2 msk sweet chilisås
1-2 msk soja
1 dl cashewnötter, grovhackade
1 msk jordnötssmör (kan uteslutas)
saften från en halv citron
salt, peppar, ev chiliflakes
olja

Putsa kycklingen och skiva riktigt tunt. Skär purjolöken i skivor och grovhacka vitkålen. Strimla eller skiva morötterna tunt. Finhacka chilin och vitlöken. 
Sätt på kokvatten till nudlarna. Koka enligt anvisningar på paketet, minska dock koktiden med någon minut, då nudlarna sedan ska wokas.
Woka kycklingen i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vitlöken och chilin mot slutet och fräs en kort stund. Tillsätt purjolök, vitkål och morötter och fräs någon minut. Lägg ner de kokta nudlarna. Häll på pad thai-sås, soja, sweet chilisås och ev jordnötssmör. Pressa över lite citronsaft. Blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar, tillsätt ev med chilisås. Rör ner nötterna mot slutet. Servera i en djup tallrik med en citronklyfta och ev lite hackad färsk koriander på.

tisdag 31 januari 2012

Att vara matbloggare

... ja, det är en utmaning både för den som bloggar och dess familj. Köket är alltid belamrat med kokkärl, udda porslin som köpts bara för att det gör sig så snyggt på bild, smått illaluktande surdegar och anteckningsblock för att recepten ska kunna skrivas ner. Hemma hos oss hörs ofta kommentarer som "ursäkta att maten dröjer, jag ska bara få fram ett snyggt foto", "akta, du skuggar tallriken",  "nä, det ska vi inte laga idag, det blir inte bra bloggmat", "jag har inte tid just nu, jag bloggar" och "nu luktar det surdeg igen, överallt!".
Jag tänker på mat stora delar av min fritid. Jag tänker rätt mycket på jobbet också, men matlagandet är ett sätt att bearbeta dagens arbete. Att vara läkare är ett stressigt jobb där man fattar beslut hela tiden. Beslut som kan ha stora konsekvenser för patienterna. Inte konstigt att man lätt tar med sig tankarna hem. Och det är där bröddegen eller det stora berget av grönsaker kommer in i bilden. Det blir en form av terapi.
Så alltså tänker jag mycket på mat. Vad vi ska äta, hur det ska läggas upp på tallriken, vilket porslin som ska användas, hur jag kan dekorera. Och för att hålla matbloggen levande, så måste jag variera innehållet. Jag kan inte alltid laga samma mat och tro att läsarna tycker att det är roligt med tionde receptet på samma köttfärssås. Att laga varierad mat betyder också att jag tvingas till att vara lite kreativ. Det kan vara lite klurigt att vara kreativ de dagar då all inspiration tagit semester på obestämd tid. Man kan då läsa andras bloggar och hoppas på att en idé kommer. Eller så går man in i matbutiken och väntar på en uppenbarelse. Det hände mig för inte så länge sedan. Jag går in på Hemköp med en nollställd hjärna. En representant från Mrs Cheng står i början av butiken och lagar asiatisk snabbmat som demonstration. Jag kommer in på asiatiska tankar, vilket hänt allt oftare på sistone. Jag går varv på varv runt grönsakerna och hittar till slut pak choi som suggestivt viskar mitt namn. Och sen börjar ett recept rulla framför ögonen. Jag plockar på mig röd chili, färsk koriander, fläskfärs, fisksås och salladslök. Väl hemma slänger jag ihop asiatiska fläskfärsbullar med wokad pak choi. Ett stolt ögonblick! Maken som får rätten i matlådan skickar ett glatt sms kommenterande den goda maten. Och ni mina vänner, ni ska få receptet inom kort. Idag bjuder jag bara på ett litet kåseri, en inblick i Saras mathjärna vars axoner gör de konstigaste kopplingar men som i slutändan oftast landar i en tallrik med hygglig mat och i bästa fall ett skarpt foto.

måndag 30 januari 2012

Fransk fläskfilégryta

Här kommer ännu en snabblagad gryta eller panna, denna gång med fläskfilé. Lagom mustig med en fin skärpa från dijonsenapen men ändå krämig. God till stekt eller rostad potatis och en sallad med vinägrett. Det fina med att använda fläskfilé är att den är mör redan från början och den tar därmed inte lång tid att laga, jag tror det tog ca 30 minuter från början till slut. Du kan givetvis använda andra styckdelar såsom fläskytterfilé eller skinkschnitzel, men då får du räkna in längre tid för brässering av köttet.








Fransk fläskfilégryta

4 portioner

600 g fläskfilé
1 purjolök, skuren i sneda cm-tjocka skivor
10-15 champinjoner, skivade
1 vitlökslyfta, finhackad
0,5 dl hackad slätbladig persilja
1 dl crème fraiche
2 dl grädde av valfri fetthalt
2-3 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
2 tsk soja
salt, peppar
matfett

Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor. Bryn dem i en stekpanna. Tillsätt svampen, vitlöken och purjolöken. under tiden som detta bryns, medelhög värme, gör du såsen. Smält crème fraichen i en sauteuse eller kastrull. Tillsätt grädden, senapen, fonden och sojan. Låt sjuda några minuter. Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar och ev lite socker. När såsen är välbalanserad, häller du såsen över köttet och grönsakerna. Låt puttra ytterligare några minuter. Servera med potatis, gärna rostad, och en god sallad

söndag 29 januari 2012

Äppeltarte

På begäran från mina underbara arbetskamrater, kommer här receptet på den äppeltarte som jag bjöd på i fredags. Den har förekommit tidigare på bloggen, då under namnet Ullas kaka och innehållande blandade röda bär istället för äpplen. Kakan är nämligen god med både bär, äpplen, persikor och andra stenfrukter. Denna kaka innehåller rätt få ingredienser och är snabbakad vilket gör att man enkelt kan slänga ihop den om man får oväntat besök. Servera kakan med lättvispad grädde eller kallrörd vaniljvisp.




Äppeltarte


100 g smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
1 äpple


Sätt ugnen på 175ºC.


Vispa rumsvarmt smör, socker och ägg pösigt med elvisp. Blanda i de torra ingredienserna. Det blir nu en ganska kladdig och seg smet. Smöra och bröa en springform. Klicka ut smeten i formen och tryck ut den med lätt fuktade fingrar. Skala äpplet och skär i tunna båtar. Ett rött äpple med bibehållet skal ger dock en väldigt vacker kaka. Tryck ner äppelbitarna i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska nätt och jämnt bli torr i mitten, hellre att den lite för fuktig än för torr. Sätt den i så fall i kyen några timmar så sätter den sig ordentligt.


Njut!


Och till alla mina trevliga arbetskamrater riktar jag ett stort tack för trevliga år. Jag kommer hem snart igen! =) 

lördag 28 januari 2012

Kyckling med sataysås

Om min man fick välja, skulle vi äta sataykyckling minst en gång i veckan. Nu äter vi kanske 2 gånger per år. Det är ju inte en helt nyttig rätt med tanke på allt jordnötssmör, så det känns bra att vi inte äter det oftare. Senast vi lagade det, serverade vi generösa kycklingbitar med den goda såsen, lite pilaffris och rostad snackpaprika. Men det är också gott att äta med en syrlig, het nudelsallad med krispiga grönsaker (som på den nedersta bilden). Det är ganska enkelt att tillaga sataysås och det är en bra bjudrätt. Lördagslyx med asiatiska influenser, det är svårslaget!




Kyckling med sataysås

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
3 msk neutral olja
2 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk currypulver

1 riven vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, stor som en halv tumme
1 tsk sambal oelek
1 tsk chilipulver
1 krm torkad koriander
1 krm spiskummin
1 msk farinsocker
100 g jordnötssmör
1 dl vatten
0,5 dl kokosmjölk (kan uteslutas)
saften från 0,5 lime
olja, gärna en blandning av jordnötsolja och rapsolja

Börja med marinaden till kycklingen. Blanda olja, soja, sambal oelek, vitlök och curry. Skär kycklingen i små bitar om du vill göra spett, eller dela filéen i 3 delar. Lägg ner i marinaden och rör om ordentligt. Trä upp på spett eller lägg bitarna i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen på ca 200°C i ca 20 minuter. Vänd kycklingen efter halva tiden.

Häll lite olja i en sauteuse eller tjockbottnad kastrull och hetta upp. Fräs vitlök, ingefära och sambal oelek, det ska mjukna men ej ta färg så ha inte alltför hög värme. Tillsätt socker och de torra kryddorna. Fräs någon minut. Tillsätt sedan jordnötssmöret och låt det smälta. Häll i kokosmjölken och limesaften. Om såsen blir för tjock, späd med vatten. Sannolikheten är hög att såsen skär sig, men det gör inget. Det är svårt att rädda och det påverkar inte smaken.

Servera kycklingen med såsen och ett pilaffris eller en god nudelsallad.


torsdag 26 januari 2012

Indiska köttbullar med naanbröd

Oj, vad jag önskar att jag var bättre på att laga indisk mat. Jag lagar en del mat med indiska influenser, men jag lyckas inte att få det att smaka som på restaurang. Men trägen vinner, så det är bara att fortsätta. Jag har i alla fall hittat ett recept på naanbröd som blir så där härligt segt och mjukt. Och det går att baka i vanlig ugn, även om jag är övertygad om att det blir godare i en tandooriugn. Jag bakar ut det på plåt, plåtarna slår sig lite under gräddningen pga den höga värmen, men de går alltid tillbaka efteråt. Nu har jag investerat i en baksten och det tror jag kan bli riktigt bra!
Till de här indiska köttbullarna serverades syrad blomkål, en indisk morotssallad, gurkstavar, bananskivor och yoghurt blandad med mango chutney.





Indiska köttbullar i het sås
4 generösa portioner

1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
450 g köttfärs
1 finriven gul lök
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
1 rågad tsk röd currypasta
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 kryddmått torkad koriander
1 msk kalvfond
salt, peppar

Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Tillsätt ägget och den rivna löken, ingefäran, vitlöken och chilin. Blanda ner de torra kryddorna, currypastan och kalvfonden. Tillsätt en liten nypa salt och generöst med svartpeppar. Blanda ner köttfärsen. Forma en liten provköttbulle och stek den. Smaka på den och tillsätt ev mer salt och peppar till färsen. Forma färsen till stora köttbullar och stek på hög värme till fin stekyta, sänk sedan värmen och låt dem eftersteka. Under tiden som du steker köttbullarna, gör du såsen enligt nedan.

1 vitlöksklyfta, riven
1 tumnagelstor bit färsk ingefära, riven
0,5 röd chilifrukt, finhackad
1 liten gul lök, riven
1 rågad tsk röd currypasta
2 tsk tomatpuré
0,5 tsk garam masala
0,5 tsk spiskummin
1 krm torkad koriander
1 krm gurkmeja
2 dl turkisk yoghurt
ev hackad färsk koriander
salt, peppar, råsocker
olja

Häll lite olja i botten av en sauteuse eller kastrull. Låt oljan bli varm. Fräs sedan vitlök, ingefära, chili och lök hastigt, det ska ej ta färg. Tillsätt tomatpuré och currypasta och rör runt. Låt värmen vara medelhög och bränn ej röran. Tillsätt de torkade kryddorna och låt fräsa en kort stund. Klicka i yoghurten och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, socker och peppar och färsk koriander om du så önskar. När såsen blivit bra balanserad, häller du såsen över köttbullarna och låter dem sjuda klart i såsen.


Naanbröd

8 bröd

25 g jäst
2 dl fingervarm mjölk
2,5 dl turkisk yoghurt eller filmjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
10-11 dl vetemjöl

Blanda jästen i mjölken och yoghurten. Tillsätt bakpulver, salt och mjöl och kör i degblandaren eller med elvispens degkrokar ca 8 minuter. Låt jäsa under plastfolie ca 1 timme.

Sätt ugnen i god tid på maxvärme och med grillelementen påslagna. Låt en plåt stå med inne i ugnen från början.
Dela degen i 8 bitar och drag ut varje bit till en droppformad kaka. Man kan kavla, men jag tycker att det är enklare och ger bättre kanter om man bara drar i degen. Lägg bröden på bakplåtspapper, 2 stycken på varje papper. Skicka in bröden i ugnen. Grädda ca 3 minuter på ena sida, vänd dem och grädda ytterligare någon minut på andra sidan. Passa noga, det är lätt att de bränns! 
Upprepa proceduren tills alla bröd är gräddade. Pensla dem ev med smaksatt olja (vitlök eller chili). jag tycker att de är godast helt naturella.

tisdag 24 januari 2012

Saltbakad lax med yoghurtsås

Ett enkelt sätt att piffa upp vardagsmaten, är att använda sig av färska örter. Hemma hos oss finns det nästan alltid färsk basilika och slätbladig persilja som man kan hacka ner i den kalla såsen, i salladen, vinägretten. Den strös över maten och persiljekvistar åker med i nästan alla mina långkok och även i såskoket. Andra örter som vi använder flitigt är gräslök och koriander. Den sistnämnda har en mycket speciell smak åt det parfymerade hållet. Alla gillar den inte, så man kanske ska undvika stora mängder av den om man är osäker på vad sina gäster gillar.
Färsk persilja fick sätta smak på den fiskrätt som jag bjuder på idag. Det är persilja i riset och i den kalla såsen. Receptet på sås och fisk kommer från webtidningen Le Parfait och det är maken som lagat rätten. Han vill dock inte gästblogga, men han ska ha mycket beröm för den här trevliga vardagsrätten.



 
 
Saltbakad lax med yoghurtsås och grönsaksris

4 portioner

4 portioner skinnfri laxfilé
grovt salt
1 citron i tunna skivor
4 portioner kokt ris, gärna basmati
1 röd chilifrukt
1 gul lök
2 kvistar persilja
0,5 dl kokosmjölk
gurkmeja
salt, peppar
 
2 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta 
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl hackad persilja
2 msk kapris
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°C. Strö ut grovt salt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen på. Peppra laxen, täck den med citronskivor och sätt in i ugnen. Laxen är klar efter ca 20 minuter (testa om den faller lätt isär i, då är den klar).

Blanda yoghurt med riven vitlök, hackad persilja, saft och skal från citron samt grovhackad kapris. Smaka av med salt och peppar.

Hacka den gula löken och chilifrukten. Fräs löken och chilin i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt riset och vänd om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk och persilja, rör ner gurkmeja till lagom färg. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå och toppa med en generös klick yoghurtsås. Njut!


söndag 22 januari 2012

Vit chokladfondant

Jag har försökt hitta en ny variant på min paradefterrätt, chokladfondanten. Detta var ett försök med vit choklad. Totalt sett får man väl se det som en lyckad dessert, då den blev god. Men den blev väldigt söt, trots den syrliga yoghurten med passionsfrukt i, och jag tyckte att det enda den hade gemensamt med min vanliga chokladfondant är den kladdiga mitten. Denna dessert ska man äta när man är sugen på något riktigt sött, inte när man är chokladsugen.




Vit chokladfondant med passionsfruktsyoghurt

4 portioner

150 g vit choklad
50 g smör 
0,5 dl vetemjöl
2 msk socker
2 ägg
skalet från 1 citron

Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl turkisk yoghurt

Hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret och chokladen över ett vattenbad.  Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt lite av äggblandningen till chokladblandningen och rör om väl. Vänd sedan ner all choklad i resterande äggblandning. Tillsätt mjöl och citronskal och rör om väl.
Fördela i välsmorda formar. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter i 200°C. Fondanten ska ha en kladdig kärna. 
Under tiden som fondanten gräddas, blandar man yoghurten med innehållet från passionsfrukterna. Servera fondanten varm med en generös klick passionsfruktsyoghurt.

Receptet på fontanten kommer från Koka ihop.