fredag 3 februari 2012

Skagentoast

Skagentoast må vara en klassiker på gränsen till uttjatad, men jag tycker att det är en otroligt god förrätt. Räkorna ska vara färska och nypillade, majonnäsen gärna hemmagjord och jag tycker inte att det är fel med lite kräftstjärtar och löjrom i röran. Servera en generös klick av röran på smörstekt ljust bröd, toppa med dill och citron. Njut! 
 
Skagentoast

6 portioner

6 skivor ljust bröd t ex rostbröd eller havrelimpa
6 salladsblad
6 små dillvippor
6 citronklyftor

1 kg räkor med skal
0,5 burk kräftstjärtar
2 msk löjrom eller stenbitsrom
1 + 1 tsk dijonsenap
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl hackad dill och gräslök
1 äggula
1 dl neutral olja
några droppar vitvinsvinäger
salt, peppar

Börja med att skala räkorna. Spara skalen i frysen, de blir grunden till en jättegod fond.
Vispa äggulan med en tesked av dijonsenapen och vinägern. Tillsätt sedan oljan, först droppvis, sedan i en tunn jämn stråle. Vispa ordentligt hela tiden. Jag tycker att detta blir lättast med en ballongvisp än t ex med elvispen. Om majonnäsen blir för tjock, späd med lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Du har nu en majonnäs som du även kan använda till annat. Ta det mesta av majonnäsen och tillsätt mer senap, creme fraiche samt de hackade örterna. Blanda ner de avrunna skaldjuren samt rommen. Blanda ordentligt. Smaka av med mer salt och peppar om så behövs.
Smörstek bröden gyllenbruna och frasiga. Lägg på ett salladsblad på varje, en generös klick av skagenröran, en dillvippa och en citronklyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar