måndag 27 februari 2012

Pestoslungad gnocchi med haricot verts


Jag har länge velat testa att göra gnocchi, en handgjord pasta gjord på potatis och inte helt olik kroppkakor. Nu har jag testat och det var både roligt och gott. Riktigt, riktigt gott. För att toppa det hela, lyckades jag dessutom göra min godaste pesto någonsin. Denna rätt blev inget annat än en fullträff! Prova ni också! Det finns väl inget bättre sätt att starta veckan än med en fantastiskt vegetarisk rätt?


Pestoslungad gnocchi med haricot verts

4 portioner

750 g potatis
2,5 dl mjöl
1 ägg
1 tsk salt

1 dl ströbröd av surdeg
1 näve sötmandel
1 kruka basilika
1 stor riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
olivolja, extra virgin
salt, svartpeppar

1 förp haricot verts
1 bananschalottenlök
smör
salt

marinerade kronärtskockor
parmesan

Börja med att skala och koka potatisen. Under tiden som potatisen kokas, gör man peston. Häll ströbröd, mandel, basilika och parmesanost i en matberedare. Mixa tills massan är finfördelad. Tillsätt den rivna vitlöksklyftan och häll på olivolja tills det blir en smidig pasta. Peston ska inte vara för rinnig. Smaka av med salt och peppar.

När potatisen har kokat färdigt, sk den pressas genom en potatispress. Låt den pressade potatisen få ånga av lite. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjöl. Bearbeta i degblandare till en smidig deg. Ev behövs mer mjöl, det beror på hur mjölig potatisen är. Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar. Rulla varje bit till en smal längd. Dela i munsstora bitar och tryck till dem lätt med en gaffel. Koka pastan i saltat vatten. Gnocchin är klar när den flyter upp till ytan. Koka dem i omgångar så klibbar de inte ihop lika lätt.

Hetta upp två stekpannor. I den ena fräser du på tunt skivad schalottenlök och ansade haricot verts. I den andra lägger du gnocchin och fräser den lätt tillsammans med pesto av valfri mängd. Servera gnocchin med bönorna, marinerade kronärtskockor och finriven parmesan. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar