torsdag 9 februari 2012

Vanilj- och blåbärscupcakes

Varje gång jag ser andra bloggares bilder på sina vackra cupcakes, blir jag lika sugen på att baka själv. Och ungefär en gång per år bakar jag cupcakes och tycker att de blir vackra men alldeles på tok för söta. Jag testade en cupcake i New York och den var banne mig ännu sötare. Kan det vara så att jag inte passar ihop med dessa fantastiska bakverk? Är ödet så grymt att det låter en bakälskande, tylltokig tjej inte gilla cupcakes? Jag ser bara en lösning på problemet. Jag måste testa fler varianter, syrligare fyllning och frosting, mer bär och frukt. Någon som har ett tips för att få igång mig?
För de som gillar riktigt söta bakverk, kommer här ett recept på bedårande söta cupcakes med marängfrosting. Jag gjorde mina som minicupcakes, men givetvis kan man göra dem i stor storlek men öka då gräddningstiden.

Vanilj- och blåbärscupcakes

24 små eller 12 normalstora

75 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

1 ask färska blåbär 

Rör rumsvarmt smör och socker riktigt poröst. Tillsätt ägget och rör noga. Blanda de torra ingredienserna med hälften av bären (resten av bären blir dekoration). Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen och rör om noga. Tillsätt till sist mjölken. Smeten är nu klar.

Klicka ner i små muffinsformar, fyll dem till drygt hälften. Grädda mitt i ugnen i 175°C värme tills de är torra vid test med provsticka. Detta tar mellan 10-15 minuter (17-20 minuter för normalstora). Låt muffinsen svalna.

Marängfrosting

2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk citronsaft
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

150 g smör
4 dl florsocker
2 msk marsanpulver

Börja med att koka upp socker, vatten och citronsaft tills sockret precis löst sig. Vispa äggvitorna och vaniljsockret till mjuka toppar. Tillsätt den varma sockerlagen långsamt under kraftig vispning, gärna i assistent. Vispa tills marängen svalnat och blivit riktigt styv. Nu har du en italiensk maräng och något som är väldigt lika marschmallowfluff på burk.

Rör smör och socker riktigt poröst tillsammans med marsanpulvret. Vänd ner drygt hälften av marängfluffet. Resten av marängen kan frysas in i väntan på nästa bak. Eller så spritsar du den över en syrlig bärpaj eller klickar den i varm choklad.
Fyll en tyllpåse med frostingen och dekorera dina nu svala cupcakes. Toppa med de resterande blåbären.

Receptet på muffins och frosting kommer från bloggen Sockerrus, men jag har i vanlig ordning ändrat lite.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar