söndag 19 februari 2012

Jordgubbsglass

Det kan tyckas lite konstigt att man vill äta glass mitt i vintern, men jag är inte som alla andra. Jag tycker att glass är gott året om och det är väldigt trevligt med en liten kula glass som dessert efter en rejäl kötträtt. Den här glassen smakade så mycket av jordgubbar att den minde om varma sommardagar och bara det är värt ett högt betyg. Att den dessutom blev len och krämig i konsistensen ledde till det slutgiltiga betyget 9 av 10 möjliga kaksmulor.


Jordgubbsglass

6 portioner

2,5 dl vispgrädde 
2 dl mjölk 
3 äggulor 
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång
300 g frysta jordgubbar
1 msk glykossirap
1 gelatinblad

Tina jordgubbarna och mixa dem till en puré. Passera purén genom en finmaskig sil ner i kastrull. Häll i grädde, mjölk, glykossirap, vaniljfrön och urskrapad vaniljstång. Ge ett snabbt uppkok och ställ sedan kastrullen åt sidan.
Vispa äggulor och råsocker riktigt pösigt. 

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

Plocka ur vaniljstångshalvan ur gräddsmeten och rör ner smeten i äggsmeten. Häll sedan smeten tillbaka i kastrullen och låt sjuda försiktigt tills smeten börjat tjockna något. Smeten får absolut inte koka!
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma smeten under noggrann omrörning.

Ställ smeten i kallt vattenbad. När smeten kallnat, ska den köras i glassmaskin i 30-40 minuter. Förvara den i frysen i väntan på servering. Toppa med en färsk jordgubbe, en jordgubbssås eller vit chokladsås.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar