onsdag 1 februari 2012

Pad thai- kycklingnudelwok

Pad thai, eller thailändsk kycklingnudelwok, må se blekt och brunt ut, men det är helt otroligt gott. En mild smak med inslag av lite hetta och krispighet från kål och nötter. För att få en smak som på thairestaurangen, behöver man tillsätta tamarindpasta i en eller annan form. Jag köpte en flaska som hette just pad thai, fisksås blandad med tamarindpasta. Jag bytte även ut jordnötterna mot cashewnötter men klickade i en matsked jordnötssmör i woken. Detta är en snabblagad rätt, god både till vardags och på helgen. Jag vill gärna ha en citronklyfta till, saften är väldigt god på rätten. Ett glas kall öl till rekommenderas.




Pad thai

4 generösa portioner

3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 rejäl klyfta vitkål
4 portioner äggnudlar
2 morötter
1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1-2 msk pad thai-sås eller fisksås
2 msk sweet chilisås
1-2 msk soja
1 dl cashewnötter, grovhackade
1 msk jordnötssmör (kan uteslutas)
saften från en halv citron
salt, peppar, ev chiliflakes
olja

Putsa kycklingen och skiva riktigt tunt. Skär purjolöken i skivor och grovhacka vitkålen. Strimla eller skiva morötterna tunt. Finhacka chilin och vitlöken. 
Sätt på kokvatten till nudlarna. Koka enligt anvisningar på paketet, minska dock koktiden med någon minut, då nudlarna sedan ska wokas.
Woka kycklingen i lite matfett. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vitlöken och chilin mot slutet och fräs en kort stund. Tillsätt purjolök, vitkål och morötter och fräs någon minut. Lägg ner de kokta nudlarna. Häll på pad thai-sås, soja, sweet chilisås och ev jordnötssmör. Pressa över lite citronsaft. Blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar, tillsätt ev med chilisås. Rör ner nötterna mot slutet. Servera i en djup tallrik med en citronklyfta och ev lite hackad färsk koriander på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar