fredag 17 februari 2012

Serranolindad sparris med parmesan och balsamreduktion

Några gånger per år går vi till tapasrestaurangkedjan Manana här i Göteborg och äter tapas och dricker vin med goda vänner. Vi beställer alltid baconlindade dadlar, rödvinsbrässerad chorizo och friterad bläckfisk. Och så den serranolindade sparrisen förstås. Krispig sparris, salt skinka, söt balsamreduktion. Så otroligt gott. Och det är ju inte svårt att slänga ihop en sådan rätt hemma. Som förrätt, som en del av en tapasmiddag eller som tilltugg till fredagsmyset. 


Serranolindad sparris med balsamreduktion och parmesan

1 knippe grön sparris
1-2 paket med serranoskinka (0, 5 skiva per sparris)
0, 5 dl balsamvinäger
1 tsk honung
parmesanost
svartpeppar

Skölj sparrisen och bryt av den träiga nedre änden av varje sparris. Linda en halv serranoskinkskiva runt varje sparris.

Koka upp balsamvinäger med honung och låt sjuda tills vätskan reducerats till en något tjockare vätska. Håll den i vätskeform genom att låta den hållas varm på lägsta värme på spisen. Den stelnar snabbt till en seg massa om den svalnar. Om detta händer är det bara att försiktigt värma på reduktionen igen.

Stek den skinklindade sparrisen i en stekpanna. Skinkan ska få en fin brynt färg och sparrisen ska bara mjukna lite grann. Lägg upp sparrisarna på ett serveringsfat. Mal svartpeppar över och ringla balsamreduktionen över sparrisen. Avsluta med att strö över drivor av en riktigt god parmesan eller pecorinoost.

Njut tillsammans med ett glas fylligt rödvin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar