lördag 25 februari 2012

Helstekt oxfilé med rotselleripuré och rödvinssåsIdag blir det inget recept, bara en inspirationsbild. Bilden föreställer alltså en helstekt oxfilé med rotselleripuré och rödvinsås samt lätt stekta sockerärter. Jag brukar putsa oxfilén, binda upp den om den är ojämn i storlek, sen saltar jag och pepprar den generöst på skärbrädan. Köttet ska ha vilat i rumstemperatur i minst 30 minuter innan jag bryner den i het stekpanna. Jag ger den en fin stekyta, sen hamnar hela stekpannan (eller en ugnsform) i ugnen med en stektermometer i köttet. Köttet är inlindat i aluminiumfolie. Där får den husera tills temperaturen står på knappt 55 ºC. Då kommer den ut ur ugnen och får vila 10 minuter i folien innan den skärs upp.

Rotselleripurén består till 60-70% av rotselleri, resten är mjölig potatis. Grönsakerna kokas tillsammans och kokvattnet hälls av. sen går stavmixern hastigt genom purén (inte för länge, då blir purén klistrig). En generös smörklick, salt och peppar och sen är den klar.

Rödvinssåsen görs på schalottenlök, vitlök, morot, rotselleri, persiljestjälk och vitpeppar som fräses hastigt i lite smör På med rödvin och kalvfond, lite soja och en klick tomatpuré. Låt koka 20-30 minuter, sila av och reducera sedan vätskan till önskad konsistens. Blanka av såsen med en liten smörklick.

Så, blev ni inspirerade? Denna rätt blev nämligen en av de godaste jag lagat, så jag hoppas att ni vågar prova kombinationen.

4 kommentarer:

  1. Ja, verkligen! Och rätt så snabblagat dessutom.

    SvaraRadera
  2. Gud så gott! Måste prova rotselleripuren :)

    SvaraRadera
  3. Det tycker jag verkligen att du ska göra, Jenny! Den är så god!

    SvaraRadera