tisdag 21 februari 2012

Tekakor med skrädmjöl

Skrädmjöl är en värmländsk mjölsort gjord på rostad havre. Mjölet är ett fullkornsmjöl som jag tidigare bara förknippat med nävgröt med fläsk, en klassisk värmländsk maträtt som jag aldrig fått chansen att prova. Men så såg jag "Den stora matresan" med Per Morberg och han bakade drömmar på detta mjöl. Så jag skickade ut min mor i vämländska mataffärer och nästa gång hon kom på besök hade hon med sig en påse från Stöpafors kvarn. Sen stod påsen i vårt skafferi i några veckor och inte blev det några drömmar bakade. Men så började vi prata tekakor hemma. Och varför inte prova tekakor med en fin smak av havre? Det blev mina absolut godaste tekakor! Kommer ni över en påse skrädmjöl, så tveka inte. Köp och baka dessa tekakor.

Tekakor med skrädmjöl


12 stycken

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk råsocker
2 dl skrädmjöl
10-11 dl vetemjöl special

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt sedan restan ev degspadet, sockret, skrädmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare eller med elvispens degkrokar i ca 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Degen ska nu känns smidig och inte fastna på fingrarna om du rör vid degen.

Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Delar degen i 2 delar och sedan i vardera 6 bitar. Kavla ut till knappt cm-tjocka kakor eller drag ut dem med fingrarna till önskad storlek. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC i god tid. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
Låt tekakorna svalna på galler.

Ät en av kakorna ljummen med bara lite smör på. Himmelskt!

2 kommentarer:

  1. Dom där tekakorna får gärna serveras på mitt frukostbord i morgon :D

    SvaraRadera
  2. Jag säger detsamma... =) Tyvärr finns det inte en enda kvar. Men surdegsbröd med fullkornsdinkel är rätt gott det med...

    SvaraRadera