måndag 27 juni 2011

Den friterade osten

Min man älskar ost. Om han hade en blogg, finns det stor chans att den hade hetat "Allt blir bättre med ost". Mycket ost på frukostmackan, ost i salladen, gärna ost inbakad i pizzakanten och gärna extra ost på pizzan. Ost som dessert, ost i desserten. Hårdost, fetaost, mozzarella, mögelostar. Allt går hem. Och han har pratat länge om att vi borde fritera camembert. Det är ju en av hans favoritdesserter. Så i lördags var det dags. Vi skulle fritera camembert. Och jag var fantastiskt noga med paneringen, man vill ju gärna att osten håller ihop och att inte all ost hamnar flytande i oljan. Men nog läckte den ändå. Min man tyckte det var jättegott, men jag tycker inte att det var värt besväret. Det var inte ens tillräckligt gott för att jag skulle vilja äta upp. Hur som, så här gjorde vi.
Friterad camembert

4 portioner

1 liten rund camembert
1 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl ströbröd

5 dl neutral olja till friteringen

hjortonsylt och vaniljglass

Skär osten i 4 trianglar. Pensla sidorna noga med vatten, alternativt doppa försiktigt i vatten. Vänd osten först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Se till att osten blir ordentligt täckt av samtliga paneringar.

Hetta upp oljan (150-180°C), testa gärna värmen med en bit ljust bröd. När brödet blir gyllene, är oljan tillräckligt varm. Lägg försiktigt i osten och fritera den gyllene. Servera med ljummen hjortronsylt och en god vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar